Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusku mobilizace nepomůže, Ukrajina bude mít pořád navrch: Experti odhalili Putinovy slabiny

Autor: tsv - 
25. září 2022
05:00

Částečná mobilizace, kterou tento týden vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, podle amerického válečného analytika Michaela Kofmana okupující armádě příliš nepomůže. Ačkoli se řady ruských vojáků rozšíří přibližně o 300 tisíc nových rekrutů, ukrajinské jednotky budou mít do budoucna stále navrch.  Podle jeho kolegy Roba Leeho může mobilizace dočasně vyřešit problém nedostatku personálu, Ruská federace ovšem už několik měsíců nemá prostředky na zajištění vybavení a jídla ani pro své stávající vojáky.

Mobilizace „by mohla Rusku pomoct do jisté míry udržet tuto válku, ale nemění to její celkovou trajektorii ani výsledek“, uvedl Kofman. Ruská armáda by se v příštích několika měsících nemusela potýkat s nedostatkem vojáků, nejedná se ale o dlouhodobé řešení všech problémů, včetně špatné morálky, nedostatku jídla pro jednotky nebo nekvalitní výbavy. „Myslím si, že Ukrajina má do budoucna stále výrazně navrch,“ uvedl Lee.

Západní analytici pochybují i o schopnostech samotného ruského armádního systému mobilizaci správně vést. Podle specialistky Dary Massicotové z amerického Washingtonu systém mobilizace v Rusku v posledních letech chřadl kvůli nezodpovědnému přístupu tamního ministerstva obrany. „Nebudou schopní to udělat dobře. Systém to strukturálně nemůže zvládnout,“ napsala Massicotová na twitter.

„Nehledě na to, kolik lidí mobilizují, ať už si představujete jakékoli číslo, ruská armáda je vcelku omezená, co se týče počtu vojáků, které dokáže udržet a kterým dokáže velet během válečných operací,“ uvedl Kofman.

Střílet umí každý, s útokem ale budou mít problém

„Když mluvíme o lidské síle, důležité není jen množství,“ pokračoval Lee. „Záleží na tom, jak dobře jsou vojáci trénovaní, jak je sehraná jednotka, jaká panuje morálka. Všechny tyhle věci určují, jak efektivní jednotka je. Sedět v příkopu a po někom střílet? To dokážou. Ale poslat je na útočné operace? S tím budou mít problém.“

„Tahle mobilizační fáze by mohla jen vést k dalším mobilizacím,“ varoval Kofman. „Všichni v Rusku chápou, že by se mohli ocitnout v druhé vlně a že tohle je jen začátek.“ Rusko se během léta snažilo naverbovat potenciální zájemce příslibem platu vysoko nad rámec dosavadního standardu, podle některých zdrojů dále velitelé navštěvovali věznice a odsouzeným slibovali svobodu za šest měsíců odsloužených na Ukrajině, což je v rozporu s ruským zákonem.

Valná většina mobilizovaných Rusů neprošla řádným výcvikem. Nařízení o připojení k armádě navíc do schránek přišlo i mnohým mladým studentům, někteří museli opustit probíhající přednášky na vysokých školách a autobusem odjet do vojenských středisek. První povolávací dopisy byly rozeslány 20. září, uvedl server RadioFreeEurope.

11:22
Dnes
!

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.

11:21
Dnes

K útoku ve Smolenské oblasti se dnes přihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Zdroje médií uvedly, že firma Rosněfť přišla o dvě skladovací a čerpací základny, ve kterých se nacházelo 26.000 metrů krychlových paliva. Útok podle nich způsobil rozsáhlý požár, kvůli kterému se museli evakuovat zaměstnanci.

„Tato zařízení jsou a zůstanou našimi legitimními cíli,“ citovala agentura Reuters zdroje z SBU, podle kterých tato infrastruktura zajišťuje palivo pro ruskou armádu na Ukrajině.

11:00
Dnes

Občan Ruské federace musí zaplatit 300.000 korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom dnes Okresní soud v Teplicích. Vladimíru Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na 20 měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa