Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krásné Veronice (18) hrozí v Rusku vězení za používání instagramu: Ostrá slova na adresu úřadů!

Autor: rix - 
27. září 2022
11:11

Ruska s půl milionem sledujících na instagramu má zřejmě se sociální sítí utrum. Dostala totiž důrazné varování od místních úřadů. Za používání v Rusku zakázané sociální sítě jí hrozí až šest let v chladné base. Štíhlá brunetka s pevným sebevědomím se ale nedala a proti vyhrožování se ostře ohradila. 

Instagram je v Rusku od začátku invaze na Ukrajinu zakázaný. Miliony Rusů se na něj ale přesto připojují přes virtuální privátní síť VPN. Jednou z nich je i Veronika Loginovová, mladá influencerka, které kvůli používání sítě hrozí ruské úřady vězením! „To snad nemyslí vážně. Já, osmnáctiletá dívka a módní blogerka?“ zlobila se Loginovová na ruské úřady.

Loginovová zůstala jako opařená, strážci zákona si pro ni došli až k ní domů. „Policie přišla až domů a hledá tě,“ volala jí rozrušená matka do Paříže, kde zrovna kráska pobývala. „Prý příliš vyčnívám,“ zdůvodnila dívka v prohlášení na instagramu to, proč si úřady došláply zrovna na ni. 

Mladá kráska rozhodnutí absolutně nechápe. Zajímá se o módu a do politiky nikdy nezabrušovala. Svým fanouškům dává rady ohledně oblékání nebo psychického stavu. „Pomáhám lidem,“ podotkla s tím, že v Rusku je mnoho podobných bloggerů, ale na žádného si policisté nedošlápli jako na ni.

„Když být první, tak zřejmě úplně ve všem,“ uvedla s tím, že se v současné době rozhoduje, jak se situací naloží. „Sdílejte můj příběh, naštěstí mám velkou podporu od lidí, kteří tomu rozumí,“ apelovala. „Tohle není normální, je to úplná blbost,“ ohradila se. Podle jejích slov je nutné, aby se o takovém zacházení dovědělo co nejvíce lidí. 

Extremistická organizace?

Úřady své rozhodnutí odůvodnily tím, že Loginová se účastní na „činnosti extremistické organizace“. Dívka se proto obrátila na právní podporu Roskomsvoboda, ruské neziskové organizace, která podporuje ochranu digitálních práv uživatelů internetu. Šéf organizace Sarkis Darbinyan je z případu rozčarovaný. 

„Toto samozřejmě není vůbec to, co žalobci slibovali, když uznali instagram a facebook jako extremistické. Veřejně prohlásili, že toto rozhodnutí nebude mít vliv na koncové uživatele. Nyní se ukazuje, že zřejmě bude,“ kroutil hlavou. 

Organizace se sídlem v Moskvě uvedla, že počet aktivních ruských uživatelů instagramu se v měsíci následujícím po invazi na Ukrajinu snížil o 31 procent, informoval server VICE.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: Putin hraje o všechno. Mobilizace je riziko pro jeho režim, říká odbornice  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa