Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Putin hraje o všechno. Mobilizace je rizikem pro jeho režim, říká odbornice

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
21. září 2022
18:11

Ruský prezident Vladimir Putin si připravil pro svět další šok. Ve středu ráno vyhlásil mobilizaci pro 300 tisíc rezervistů. V ukrajinských oblastech, které si Rusové zabrali, jsou od 23. do 27. 9. naplánována referenda o připojení k Rusku. Podle historičky a autorky knih o Rusku Veroniky Sušové-Salminen čelí Putin obrovskému tlaku a dostává se na hranu toho, co mu ruská společnost umožní. Válka pro ně totiž už nebude jen v televizi, ale děsivou skutečností.

Indicií, že nakonec k mobilizaci v Rusku dojde, bylo podle Veroniky Sušové-Salminen v posledních týdnech hned několik. Tou první byla kampaň pro mobilizaci, kterou zahájil šéf ruské komunistické strany Gennadij Zjuganov. Podobnou kampaň prý zahájil Zjuganov i v únoru 2022 pro uznání nezávislosti lidových republik Doněck a Luhansk. Duma zároveň v úterý přijala zákony, které přitvrzují postihy při vyhnutí se vojenské službě. Ve středu v 7 ráno pak Vladimir Putin v projevu vyhlásil povinnou mobilizaci pro 300 tisíc rezervistů.

Toto rozhodnutí se ale nelíbí některým Rusům, povolaní rezervisté se schovávají a někteří Rusové se rozhodli ze země rychle uprchnout. Na středu večer jsou v Rusku naplánovány i protesty: „Dnes v 19 hodin moskevského času by měly probíhat nějaké protiválečné protesty, tak uvidíme, jestli tam nějací lidé přijdou a kolik jich bude,“ prozradila analytička Veronika Sušová-Salminen.

Riziko pro režim

„Můj názor je, že Putin to hraje už úplně na hraně. A když se podíváte na to, jak ten systém fungoval posledních 22 let, ale co se teď děje, tak on postupně totálně dekonstruuje základní společenskou smlouvu, kterou s ruskou společností měl. To byla víceméně stabilita za cenu toho, že politika je kontrolovaná, stabilita ekonomická a sociální také,“ popisuje Veronika Sušová-Salminen, jak Putin kvůli „speciální vojenské operaci“ - jak nazývá válečný konflikt na Ukrajině - oslabuje základní pilíře své popularity u Rusů.

Společnost v Rusku se teď ocitá v nejistotě, jestli Vladimir Putin nebude potřebovat pro válku ještě více lidí. Navíc se na internetu ozývají kritické hlasy, že poslanci ve Státní dumě sami sebe vyňali z mobilizačních seznamů: „Válka byla pro velkou část Rusů jenom v televizi, ale to teď už nebude, protože 300 000 lidí bude muset narukovat nedobrovolně. A je otázka, jestli si ta společnost uvědomí, že to může být jen její začátek,“ odhaduje odbornice.

Zavřené hranice?

Zároveň ale upozorňuje na to, že ruský prezident má stále neochvějnou pověst. Za chyby totiž nemůže on, ale jeho poradci, vláda a další lidé. Ve středečním projevu opět probouzel strach před NATO a vybízel občany k obraně. „Putin zopakoval vzorec protizápadní rétoriky, což je součástí ruské identity. Nemusí se nám to líbit, ale je to fakt. Je to pro ně vlastenecká válka a Rusové mají odpovědnost za spoluobčany nebo za krajany. Takže takto je to teďka rozehráno a těžko se dá odhadovat, co bude dál. Rozhodně si ale myslím, že to není stabilizační dynamika, je to obrovské riziko pro ruský režim,“ dodává vědkyně.

Mnozí Rusové se ze země již pravděpodobně nedostanou, protože podle neověřených informací Veroniky Sušové-Salminen ruské dráhy a Aeroflot odmítají nebo pozastavily prodej jízdenek a letenek pro mužské občany ve věku 18-65 let bez dokumentace z vojenské zprávy, že nejsou službou povinní. Podle Sušové-Salminen je to jedno z prvních omezení občanských svobod, které rozpoutala mobilizace.

Proč se Vladimir Putin uchýlil ke zveřejňování zásadních informací šokem, jaké probíhají mocenské boje v Rusku a proč k mobilizaci došlo, vysvětlila v pořadu Blesk Podcast odbornice na Rusko Veronika Sušová-Salminen:

Video  Blesk Podcast: Putin hraje o všechno. Mobilizace je rizikem pro jeho režim, říká odbornice.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa