Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Husarský kousek pilotů Airbusu: „Neviditelným“ přeletem dostali letadlo z Ukrajiny

Autor: pma - 
23. září 2022
10:20

Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air předvedla nebývale riskantní kousek. Několik jejích letadel v důsledku války na Ukrajině muselo v zemi nečekaně zůstat. Po několika měsících se však posádce jednoho z letounů povedlo s prázdným Airbusem A320 dostat ze země. Aby se přelet povedl, museli piloti ve stroji letět s vypnutým transpondérem.

Od začátku únorové ruské invaze byl nad Ukrajinou z větší části uzavřen vzdušný prostor. Několika leteckým společnostem se tak stalo, že jejich stroje na dlouhé měsíce uvízly ve válkou zmítané zemi. 

Doletěli až do Polska

Mezi nimi byla i maďarská nízkonákladová aerolinka Wizz Air, které na Ukrajině zůstaly viset na kyjevském letišti Žuljany čtyři letouny. S jedním se ale posádce po několika měsících podařilo ze země odletět poměrně kuriózním způsobem. 

Devět let starému letounu A320-232 se podařilo nepozorovaně doletět z ukrajinského Lvova až na polské hranice a úspěšně přistát na letišti v Katovicích. Piloti letěli ve výšce zhruba 3 tisíc metrů a měli vypnutý transpondér, který umožňuje sledování stroje na obloze. Zapnut byl až poté, co se posádka s prázdným letadlem dostala za polské hranice.

Lety do Ruska aerolinka neobnovila

„Wizz Air potvrzuje, že po provedení hloubkové analýzy rizik a komplexních přípravách letadlo opustilo letiště Lvov,“ vyjádřil se pro britský deník Business Insider k situaci za společnost mluvčí. Na Ukrajině aerolince zůstávají další tři stroje. 

Ke kroku stáhnout svá letadla z Ukrajiny se společnost rozhodla jen pár týdnů poté, co čelila vlně kritiky za to, že jednala o obnovení letů do Ruska. Po několika dnech z plánů společnosti sešlo

15:58
Dnes
!

Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou kampaň, už dříve naznačovala, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. K útoku, který si vyžádal nejméně 143 mrtvých, se nicméně opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

15:55
Dnes

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla o rok prodloužit fungování panelu expertů dohlížejících na dodržování sankcí OSN vůči KLDR.

14:57
Dnes

„Novým šéfem ukrajinské zahraniční rozvědky jsem jmenoval generála Oleha Ivaščenka,“ hlásí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Je to profesionál, který dokonale rozumí zpravodajské činnosti a současným cílům našeho státu. V době války existují naprosto neveřejné záležitosti, které musí služba zajistit rychle a efektivně. Ukrajina musí zvítězit všude tam, kde se Putinův systém pokouší získat výhodu,“ tweetuje.

Jeho předchůdce Oleksandra Lytvynenka přesunul do čela bezpečnostní rady Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa