Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Putin se po ruských porážkách na frontě zbavil velitele armády. V čele vydržel jen 16 dní

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2022
05:00

Rusům se v posledních týdnech výrazně nedaří, ukrajinská protiofenziva postupuje a osvobozuje okupované oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin nese neúspěchy velmi těžce a na to konto se rozhodl odvolat dosavadního velitele fronty na východě Ukrajiny generálporučíka Romana Berdnikovova, který byl ve funkci puze 16 dní, uvedl list Daily Mail.

Ruští vojáci ve strachu a v panice opouštějí své pozici, nechávají za sebou zbraně, zásoby munice i těžkou techniku jako tanky, ukrajinský protiútok postupuje vpřed. Tak zní nejnovější zprávy z Ukrajiny, kam ruská vojska vtrhla letos v únoru. Tehdy se předpokládalo, že Ukrajinci nápor Rusů nevydrží, vydrželi a nyní jsou odhodlani získat zpět veškeré okupované území.

Drtivé porážky nezůstaly bez ruské odezvy – Putin se rozhodl vyměnit vedení na frontě, stejný krok přitom udělal jen před necelými třemi týdny. Berdnikov tak v čele tamních vojsk skončil. Úspěch Ukrajinců se také připisuje dezinformační kampani, která informovala o protiútocích na jihu, čímž se ukrajinským silám podařilo odvést ruskou pozornost a rozdělit jejich jednotky, protiofenziva na východě pak i díky tomu byla tak úspěšná.

O Berdnikovi se psalo i, že je po smrti

Podle ukrajinské vojenské rozvědky se Berdnikov ujal vedení ruských západních sil 26. srpna. Zprávu o jeho odvolání sice Kreml nepotvrdil, podle ukrajinských informací však v čele dlouho nevydržel. Rozvědka rovněž upozornila, existuje i nepotvrzená zpráva o tom, že měl být v červnu zabit během bojů na Donbasu.

Berdnikov nahradil na místě velitele generálporučíka Andreje Syčevoje, i ten se během ukrajinské protiofenzivy dostal do velkých problémů. Byl zajat, navíc dokonce v převleku za nižší šarži, měl na sobě uniformu podplukovníka. Berdnikova nově nahradí generálporučík Oleksander Lapin.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa