Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko přichází o elitní vojáky: Šance na přežití snižuje i vybavení jako škrtidla z minulého století

Autor: DVL - 
3. září 2022
05:00

Podle odhadů západních i ruských expertů přišla ruská armáda již o 80 000 vojáků, Kreml však o počtu svých ztrát od března mlčí. Mezi padlými jsou i elitní jednotky. O život údajně přišlo skoro 1000 vojáků speciálních ruských jednotek, jsou mezi nimi vojáci námořní pěchoty, jednotky Národní gardy, vojáci vojenské rozvědky, výsadkáři a bojoví piloti. Mezi padlými je i mnoho důstojníků, informoval o tom britský deník Daily Mail.

Podle nejnovějších zpráv Rusko od počátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února přišlo o více než 900 elitních vojáků. Veřejně dostupná data ukazují, že se jedná o 337 vojáků námořní pěchoty, 245 členů speciálních jednotek Národní gardy a jednotek pořádkové policie, 151 vojáků vojenské rozvědky a 144 elitních výsadkářů, informovalo o tom ruské BBC. Federální služba bezpečnosti přišla o 20 vojáků a 67 bojových pilotů. Jejich výcvik navíc trval 17 let a stál 14 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 343 504 000 korun).

Minulý týden britský ministr obrany Ben Wallace uvedl, že Rusko ztratilo až 80 000 vojáků od zahájení invaze na Ukrajinu. Na konci března tohoto roku Rusko přiznalo, že přišlo o 1 351 vojáků, ale od té doby o počtu zemřelých mlčí.

Podle západních expertů se ukázalo, že ruská pěchota není připravena na útočné operace. Kvůli tomu musely jejich úkoly řešit elitní jednotky. Tyto jednotky však utrpěly značné ztráty a podle odborníků bude problematické je nahradit. 

Námořní pěchota byla nasazena především na jižní frontě. Jedním z padlých byl i velitel 810. brigády Alexej Šarov. Povolené lékárničky námořní pěchoty a dalšího ruského vojenského personálu obsahují gumové škrtidlo z 60. let minulého století a nezahrnují moderní škrtidla, hemostatika a okluzivní náplasti, které jsou již dlouho zavedeny do lékařských vaků zemí NATO. Kvůli tomu mají zranění vojáci ruské armády mnohem menší šanci na přežití než jejich západní protějšky, informuje BBC.

Speciální jednotky Národní gardy se do bojů musely také zapojit, přestože se většinou specializují na rozhánění demonstrací, případně zadržování jednotlivců či malých ozbrojených skupin v Rusku. Ve válce bojují již od prvního dne invaze.

1. září se BBC podařilo zjistit, že ze 151 vojáků vojenské rozvědky je téměř každý čtvrtý důstojník, což činí zhruba 22%. Tato čísla však neodrážejí skutečný počet obětí, ale umožňují alespoň odhadnout, o kolik bojových sil vojenská rozvědka přišla. Na Ukrajině zemřel zástupce velitele 16. gardové brigády speciálních sil v hodnosti podplukovníka, náčelník štábu téže brigády v hodnosti majora a také velitel roty v hodnosti kapitána. Ztráta důstojníků speciálních jednotek může být pro ruskou armádu nejcitlivější a nejobtížněji nahraditelná, řekli experti na otázky reportérů BBC. Jejich výcvik může trvat až 8 let, dodali.

Jedním ze zemřelých je i major Andrey Kunakov. Byl zabit v ulicích Mariupolu 19. března, kdy prováděl prohlídku dobytého území.

Elitní výsadkáři také utrpěli značné ztráty. Odhaduje se, že by zraněných výsadkářů mohlo být až 650, což je více než polovina jednotek 331. pluku od začátku války. Federální služba bezpečnosti přišla o 20 vojáků. Většina z nich byla zaměstnána jako pohraniční stráž.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online
Video  Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa