Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vězeň (†44) si měl odpykat 10 let a raději se nechal naverbovat do armády: Na Ukrajině ho zabili

Autor: ČTK - 
27. srpna 2022
12:06

V Karélii na severozápadu Ruska pochovali vězně, který byl podle médií zabit na Ukrajině. Měl si odsedět ještě osm let, ale nechal se zverbovat do války. Čtyřiačtyřicetiletý Jevgenij Jeremenko byl pohřben v Petrozavodsku, informoval server Mediazona s odvoláním na vězňovu matku. Takzvaná Vagnerova/Wagnerova skupina podle médií již několik měsíců v ruských věznicích verbuje nové žoldnéře pro válku na Ukrajině.

Jeremenko byl předloni za vydírání odsouzen k deseti rokům odnětí svobody. Trest si odpykával v petrozavodském nápravném zařízení. Na konci května přestal telefonovat matce z věznice, ačkoli do té doby jí volal každý týden. Opět se ozval až 14. července a nečekaně oznámil, že jej převážejí do jiné oblasti. Matka si myslí, že jí schválně neřekl, že jede bojovat na Ukrajinu, protože věděl, že by byla proti.

"Určitě bych propadla hysterii a udělala vše, abych ho do toho nepustila, běžela bych a lehla si před vězení. Ale nemohla jsem mu vidět do hlavy, dospělému muži. Jen říkal: Mami, netrap se. Dělám, co musím," řekla vězňova matka, která je penzistkou.

Týden po telefonátu Jeremenko poslal esemesku kamarádovi, kterého poprosil, aby matce řekl, že je v pořádku. Taky tvrdil, že vězni jsou ještě ve vlaku.

Za penzistkou 14. srpna přišli dva "mladí muži", kteří tvrdili, že jsou "od Ženi" (Žeňa je ruská zdrobnělina jména Jevgenij), a oznámili, že její syn zahynul. Předali Jeremenkovo vyznamenání a úmrtní list, vydaný v separatistické Luhanské lidové republice. Podle dokumentu Jeremenko zahynul 24. července u Bachmutu. O město se celé léto bojuje a stále jej kontrolují Ukrajinci. "Mladí muži" také řekli, že tělo zabitého je "v železné rakvi" na petrohradském letišti Pulkovo. Na další otázky odmítli odpovědět s tím, že "vše je tajné".

Jeremenkovo tělo přivezl 18. srpna do Petrozavodska řidič, kterému matka zaplatila 26.000 rublů (asi 10.650 Kč). Následující den byl pohřeb, na který přišli "dva divní mládenci" - tvrdili, že zabitého znali. Následujícího dne se penzistka opět setkala s "mladými muži" a o několik dní později řekla, že jí proplatili 145.000 rublů za pohřeb.

Vězeňská správa Karélie neodpověděla novinářům na otázku, jak se Jeremenko osm let před odpykáním trestu ocitl ve válce.

O tom, že Vagnerova skupina verbuje žoldnéře mezi vězni, píší média od července. Některé věznice prý osobně navštívil Jevgenij Prigožin, který je pokládaný za majitele této skupiny zaměřené na zajišťování nájemných bojovníků. Verbíři přijeli i do petrozavodské věznice, jak serveru Mediazona řekli jeden z vězňů a místní advokát.

Podle investigativního serveru Važnyje istorii na východě Ukrajiny přišli o život nejméně tři vězni z petrohradské věznice IK-7, zverbovaní Vagnerovou skupinou. Další dva vězni z téže věznice utrpěli zranění a byli hospitalizováni v Luhansku.

Podle médií mezi zabitými byl i Konstantin Tulinov, který podle ochránců lidských práv spolupracoval s vedením petrohradské vazební věznice Kresty a bil a mučil spoluvězně. Oskarový režisér Nikita Michalkov o něm v ruské internetové televizi hovořil jako o hrdinovi, napsal server Meduza.

Video  Malá Ukrajinka Jana (11) přišla při bombovém útoku o nohy, nyní se učí chodit s protézami  - Twitter Defense of Ukraine
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa