Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vláda musí zakročit, pod 21 °C se nedá učit,“ varuje ředitel. Budou školy méně svítit?

Autor: amb, ČTK - 
27. srpna 2022
05:00

Výuka v bundách, nebo návrat k online učení? S blížícím se novým školním rokem se školy obávají, jak zvládnou i přes drahé energie topit. „Myslím si, že to nejspíš bude velký problém. Proslýchají se hrozné věci od uhelných prázdnin až po šílené snižování teplot,“ obádá se ředitel mladoboleslavské Integrované střední školy Štefan Klíma. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) tvrdí, že školy by na drahé energie měly od státu dostat podporu, jenže o její podobě jasno ještě není.

Nechtěl by přitom ani jedno. „Sníženou teplotu, třeba na těch 19 stupňů, spousta lidí podceňuje. Když jsme měli ve škole nějaký problém s vytápěním a ve třídě bylo méně než 21 stupňů, třeba 20 a půl, už tehdy děti seděly v bunách a v podstatě se nedalo učit,“ připomněl Blesk Zprávám.

Odbory zatím návrh ministerstva průmyslu, aby se v případě nedostatku paliva v teplárnách snížila teplota ve školních učebnách z 20 na 19 stupňů, odmítly. 

Stejně tak se Klíma obává návratu distanční výuky. Přestože byla během pandemie smysluplná, po obnově školní docházky Klíma zjistil, že na žácích zanechala mnohem vážnější stopy, než si byl ochotný připustit. „Musíme pro ty děti udělat všechno, co můžeme,“ upozorňuje. 

„Školy budou mít s úhradami za energie velký problém.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.