Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Rozpad rodiny, infekce a dluhy. Ezošmejdům se v Česku daří. Jak jim nenaletět?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
7. června 2022
05:00

Během koronavirové pandemie se na sociálních sítích zrodil nový fenomén ezoterických koučů a průvodců. Sofistikovanými způsoby lapají důvěřivé lidi a slibují jim peníze, štěstí, plodnost a sexuální uspokojení. Klienti jim dle skupiny Lovci Klamu naposílají tisíce korun, ale místo kýženého úspěchu se jim často rozpadne rodina, do těla se jim může dostat nebezpečná infekce a skončí v dluhové pasti.

Již několik měsíců upozorňuje instagramová skupina Lovci Klamu na praktiky nejrůznějších ezokoučů a ezokouček. Paní Ivana z této skupiny přijala pozvání do pořadu Blesk Podcast, ale z důvodu své bezpečnosti si nepřála zveřejňovat svůj obličej ani identitu. „Jedna statečná slečna ze Slovenska o těchto lidech a jejich praktikách informovala a bylo jí vyhrožováno. Z toho důvodu jsme opatrní a chceme ještě zůstat v anonymitě,“ vysvětlila Ivana v podcastu.

Během koronaviru se  zrodila celá řada nejrůznějších ezošmejdů. Během života v pandemii cílili prostřednictvím internetu na lidi: „Šlapeme na byznys poměrně vlivným osobám a na poměrně výnosný byznys, který je sice pravděpodobně legální, ale s etikou se to nepotkává. Cílí na velmi zranitelné lidi a ukazuje se, že těmto podnikatelům zatím nikdo na paty nešlapal,“ popisuje Ivana, proč policie ezokouče a ezokoučky nemůže stíhat. A jaké jsou jejich praktiky?

Manipulace

„Celé jsou to vlastně techniky multilevel-marketingu, které jsou již dávno známé a převzaté za zahraničí a ve finále všechny ty kurzy hojnosti a vše, co ženám slibují, tak jsou velmi nátlaková manipulace. Dost často nám chodí příběhy lidí, že toho absolvovaly spoustu, daly do toho desetitisíce, ale hojnost stále nežijí,“ říká jedna z Lovkyň Klamu.

Během prvního kontaktu nabídnou koučové zájemcům školení zdarma a vzbuzují v oslovených pocit výjimečnosti. Tvrdí jim, že si vybrali pravdu a odlišují se od zaslepené většiny. Nabízejí jim hojnost - tedy nejrůznější řešení jejich problémů. „My vám ukážeme, jak najít cestu k penězům, aby se peníze staly vašimi přáteli, a aby jste se jich nebáli. Pak teprve ty peníze za vámi přijdou, ale nejprve musíte pochopit, že je musíte do sebe investovat,“ popisuje nejčastější nenápadné praktiky, kterými oslovují lidi.

Dildo za 11 tisíc

Mezi frekventovaně oslovované skupiny patří matky na mateřské nebo rodičovské dovolené, ženy, které nemohou otěhotnět, nemocní lidé, senioři nebo dlužníci. Poslední jmenované skupině ezokouči nabízejí kurzy a předměty na splátky. Podvodníkům může podle Ivany naletět téměř kdokoliv. „Lidé velmi vzdělaní, zajímaví, úspěšní, kteří se ale zkrátka se ocitli ve fázi života, kdy něco zásadně selhalo,“ líčí Ivana, jak zneužívají zoufalé lidi a vzbuzují v nich falešnou naději.

Rady a pomoc ezokoučů ale nejsou nikterak levné. Kupříkladu „Tachyonová královská rituální yoni hůlka pro skryté schopnosti yoni“ tedy skleněné dildo stojí na zahraničních e-shopech v přepočtu sto korun, ale za stejný produkt s údajnými ezoterickými schopnostmi klient zaplatí přes 11 tisíc korun. Podle Ivany ezošmejdi prodávají produkty za vyšší ceny, a to v uzavřených skupinách pro nejvěrnější klienty, kde se částky pohybují kolem statisíců.

Pokud člověk padne do sítě ezokoučům, často to dle příběhů a výpovědí, které Ivana četla nebo vyslechla končí rozpadem rodiny a zabřednutí do ještě větších dluhů. Z minerálního Yoni vajíčka pak mohou ženy dostat infekci, pokud si jej budou strkat do pochvy. Takže místo kýžené hojnosti mohou mít doživotní zdravotní problémy.

Jak ezokouči zneužívají odborné publikace a jak lze rozeznat podvodníky, prozradila Ivana z Lovců Klamu v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Ezošmejdům se v Česku daří. Jak jim nenaletět?  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi