Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Houbaři z Velkých Hamrů vyrazili na první letošní společnou vycházku: Našli 35 druhů hub!

Autor: jel - 
6. června 2022
05:00

Houbaři z Velkých Hamrů uspořádali v sobotu 28. května první letošní veřejnou vycházku. Přestože v Jizerských horách zatím neroste velké množství hub, účastníci akce našli celkem 35 druhů. 

O průběhu akce informoval na stránkách České mykologické společnosti Aleš Vít. Vycházka se uskutečnila ve Velkých Hamrech a účastníci v lese nasbírali celkem 35 druhů hub.

„Z dřevních druhů dominují především majestátní plodnice sírovce žlutooranžového a choroše šupinatého. Z jarních druhů ještě roste čirůvka májovka a závojenka podtrnka. Z ostatních hub vyrůstá např. hnojník třpytivý, penízovka hustolistá, první muchomůrky šedivky, pošvatky a objevují se první hřiby kováře,“ popsal Vít s tím, že v současné době je zatím v Jizerských horách hub spíše méně. Dodal, že drobný déšť, který panoval v den akce, ovšem může přispět k tomu, aby se to změnilo.

Účastníci pěkné akce si následně o nalezených druzích hub povídali na myslivecké chatě a někteří členové zájmového uskupení připravili také vybrané pokrmy. Další vycházku mají milovníci hub z Velkých Hamrů naplánovanou na 2. července.

V galerii se můžete podívat i na úlovky dalších houbařů z celých Čech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi