Když poprvé organizátoři hudebních cen Anděl přišli za Martinem Mikyskou (pozn. red. tvůrce oblíbeného pořadu Mikýřova úžasná pouť internetem na Mall.tv) s tím, aby moderoval letošní předávání, odmítl je. Bál se totiž srovnání s ostatními moderátory, oproti nimž prý nemá tak dobrý přednes a artikulaci. Nakonec ale obavy odsunul stranou a na lákavou nabídku kývl. A děly se věci!

Martin Mikyska tvořil scénář s reklamním režisérem Markusem Krugem a stand-up komikem Jaroslavem Cermanem. Dohromady tvorba trvala přes 100 hodin a velmi se u toho bavili. „Tím, že máme všichni posunutý humor jinam, mimo veřejnoprávní televizi. Měli jsme navíc tendenci pushovat humor, aby to bylo více urážlivé a chtěli jsme tímto směrem víc jít," popisuje, jak vznikala kostra scénáře. Do pořadu se většina obsahu ale nedostala. Vyškrtnuté byly některé nonsensové fóry a „trapno-humor".

Ve hře bylo i využití zeleného plátna a dalších prvků spjatých s Mikýřovou úžasnou poutí internetem (MÚPI), ale z toho sešlo, protože nechtěl krást prostor oceněným muzikantům. Zvažoval i falešné zapálení pódia, u něhož se měla vyfotit Emma Smetana stejně, jako to učinila při požáru Notre-Dame v Paříži. V Blesk Podcast pak tvůrce prozradil jeden z drsnějších vtipů, co neprošel: „Každý jsme jedinečný, každý jsme individualita, každý máme sny, ambice, ale nejhorší je, když má chlap malý péro," líčil Mikýř vtip, po němž chtěl nechat vyniknout ticho v síni, poté uvést dalšího interpreta, odejít, „a nechat toho interpreta a sál vyžrat tu trapnou atmosféru," smál se Martin a zdůrazňoval, že mimo kontext žert možná nevyzní tolik humorně, jak by mohl být na předávání Andělů.

Vyděšený Bouček

Do ceremoniálu se zapojil také moderátor Libor Bouček, tedy systém „BOUČEK“, neboli „bezpečnostní opatření, určená činit eliminaci krize“. Mikýř fungování záložního moderátora na začátku ceremoniálu předvedl, když řekl, že Jaromír Jágr není národní poklad. V tu chvíli se rozezněl alarm a po lanu byl do sálu spuštěný Libor Bouček, aby moderování večera převzal a situaci napravil.

„Jsem moc rád a vážím si toho, že Libor se nechal zavěsit a udělat toto intro. Přijde mi, že to lidé cenili. Bojí se hodně výšek a nebylo to pro něj úplně jednoduché. Chtěl se z toho trošku vymanit, ale potom ho na zkoušce do postroje usadili a říkal, že je to dobrý a souhlasil," nešetřil horami chvály na adresu svého kolegy. Poté to vypadalo, že Mikýř na Liboru Boučkovi sedí a zkušeného moderátora halí pouze dlouhý plášť. Pod ním ale nebyl Bouček, nýbrž ukrytý Mikýřův kamarád. Hlas Libora Boučka zněl z předtočené nahrávky. 

Jak si vybírá témata do MÚPI a proč si zatím netroufá nahradit Marka Ebena a další legendy na moderátorských postech, prozradil Martin Mikyska v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Bouček se zavěšení bál, přiznal Mikýř Jiří Marek

Fotogalerie
86 fotografií