Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinský voják Oleksandr popsal boj v první linii: Zlikvidoval tři cíle za 12 minut!

Autor: jel - 
25. srpna 2022
10:40

Třicetiletý Ukrajinec Oleksandr byl sice původním vzděláním opravář počítačů, ale už po Majdanu v roce 2014 zamířil do armády. V současné době bojuje proti okupantům, a to předvším pomocí střel Javelin. Během jednoho dne dokázal zlikvidovat celkem 6 ruských strojů.

Oleksandr popsal webu Ukrajinská Pravda, že v roce 2014 absolvoval vojenský výcvik na základně praporu Ajdar, u kterého pak sloužil dva roky. Za tu dobu utrpěl tři zranění, z nichž jedno bylo vážné. Do těla se mu tehdy dostalo 18 střepin ze šrapnelu. Voják se léčil několik měsíců, bohužel deset malých úlomků se z těla nepodařilo vyjmout. 

Kvůli zranění už nemohl běhat na dlouhé vzdálenosti, a tak přešel k protitankové jednotce. Ta byla tehdy využívána velmi minimálně, a proto Oleksandr opět změnil působiště. 

Pochopil jsem jak je Javelin silný

Po dalších dvou zraněních přešel v roce 2016 k 128. samostatné horské útočné zakarpatské brigádě, u níž slouží dodnes. Když začala ruská invaze na Ukrajinu, Oleksandr samozřejmě bránil svou vlast.

Původně chtěl obsluhovat protitankové střely FGM-148 Javelin. Přihlásil se jako dobrovolník, aby absolvoval školení, jak protitankové střely obsluhovat. Všechno ale viděl jen na simulátorech, a výcvik nikdy nedokončil, protože o dva dny později začala válka. 

Obsluhovat Javelin si Oleksandr zkusil až „na ostro“ přímo v bitvě. „Byl to můj první výstřel s Javelinem, takže jsem nemohl spustit oči z rakety a cíle. Hlasitý výbuch, plameny šlehaly z otevřených poklopů,“ vysvětlil voják.

Protitanková střela Javelin se řadí k zařízením typu „vystřel a zapomeň“ (Fire and Forget). Obsluha v zaměřovači najde cíl, nasměruje na něj projektil a vypálí. O víc se starat nemusí – řízená střela pomocí infračerveného navádění sama zasáhne cíl. Hlavní raketový motor Javelinu se zažehne až po odpálení, čímž se snižuje riziko odhalení obsluhy. Ta má okamžitě po výstřelu opustit své stanoviště a změnit pozici. 

Oleksandr se však navzdory pokynům rozhodl střílet ještě jednou. Zlikvidoval tak i druhý tank, pak se rychle přesunul a vystřelil ještě potřetí. „Tyto tři výstřely padly během dvanácti minut a mezi prvním a druhým neuplynula ani minuta,“ řekl. Téhož dne pak zlikvidoval ještě další tři ruské obrněnce! „Po tomhle  jsem si uvědomil, jak mocný a účinný Javelin je,“ dodal muž, na kterého doma čeká žena a malý syn.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa