Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chleba nebude nad zlato: Nekula odhadl, kdy se ceny potravin sníží. „Až se zchladí trh.“

Video se připravuje ...
Autor: DVL, David Polák, pah - 
26. srpna 2022
05:00

Obyčejný kmínový chléb stojí přes 40 korun, máslo téměř 54 korun a ceny nadále rostou. Bude čerstvý chleba s máslem luxusem jen pro bohaté? „Určitě ne, je potřeba se na to podívat z několika úhlů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v pořadu Blesku Epicentrum.

„A teď k těm cenám – je třeba se podívat na to, že tu bylo určité strašení, na jaře tu byly takové výkřiky, že chleba za 200 korun bude co nevidět. V marketech se ten chléb dá pořídit i za 39 korun. Bylo tady velké strašení, že rohlík bude za 9 korun co nevidět a rohlík se dlouhodobě drží na 2,50 korun. Je třeba dávat tyto věci do nějakých souvislostí,“ vysvětluje ministr zemědělství.

„Propisují se nám tady proinflační očekávání, to prostě říká řada ekonomů a říkám to i já,“ komentuje dále ministr zemědělství, proč zrovna v České republice ceny rostou rychleji než v ostatních zemích EU. „Jde o to, dokud se ten trh nezklidní, tak k poklesu nedojde. V oblasti obilí začíná cena klesat a ta cena poklesla o více jak 25%. Já jsem předevčírem hovořil s ukrajinským ministrem zemědělství, bavili jsme se o cenách, jaké jsou aktuálně na Ukrajině. Sdělil mi, že Ukrajinci v současné době prodávají své obilí za 120 dolarů, což je našich zhruba 3000 korun, což je výrazně nižší cena, než s jakou se obchoduje pšenice v evropských zemích,“ prohlásil Nekula

„Nechceme dělat úplně stoprocentně plošná opatření, protože to zase roztáčí tu inflační spirálu, je to kontraproduktivní. Žene to ceny zase nahoru,“ dodal Nekula.

Video  Epicentrum - Zdeněk Nekula  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

maxpax ( 26. srpna 2022 14:46 )

Co to mele? On to ještě neví ? Měl by si zapnout TV.
Úroda obilí letos vynikající, kvalita zrna suprová. Obojí tady už takhle dlouhá léta nebylo.
Přesto potraviny nezdraží, spíš naopak. Důvod je ten, že prý o stovku % (o stovky procent !!) zdražila hnojiva, která jsou dnes naprosto nepostradatelná. Až hnojiva nedejbože někdy zlevní, jistě se najde něco jiného

krapotkin ( 26. srpna 2022 10:44 )

To vím. Pivo jsem dostal dokonce kdekoliv, i když mi bylo 14 let.

provokaterka ( 26. srpna 2022 07:23 )

Ceny se sníží,až se zbavíme této vlády.

krapotkin ( 26. srpna 2022 07:09 )

Soudruh Nekula se vrátil o 33 let zpět, kdy jeho spoluvěrci z KSČ, kteří bezostyšně okrádali národ, slibovali, že bude dobře až někdy. Oproti tomu církev celá staletí slibovala lidem, že jim bude dobře hned po smrti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa