Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obávaní „tiktokoví válečníci“ Kadyrovci na Ukrajině: Čečenci narukovali pro peníze i za trest

Autor: Insider, mav - 
17. srpna 2022
05:00

Bojovníci z čečenských praporů na Ukrajině budí velkou pozornost - někteří nedobrovolně, spousta se jich naopak předvádí na sociálních sítích. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se své vojáky snaží prezentovat jako ruské vlastence, kteří rádi a efektivně vykonávají rozkazy. Ve skutečnosti jde o žoldáky toužící po penězích i nucené rekruty, kteří bojují za trest, píše ruský nezávislý server The Insider

Žádná ruská jednotka nemá ve svých řadách tolik kameramanů jako armáda Ramzana Kadyrova. Profesionálové operují i se dvěma kamerami naráz, dennodenně natáčejí nové „vítězné činy“. Kadyrovci se krom toho vyznačují drahým vybavením, brutálním zjevem a výkřiky Bůh je převeliký (Alláh akbar) nebo Achmat je síla, v poctě Achmatu Kadyrovovi, vojevůdci, čečenskému prezidentovi a otci dnešního vůdce.

I pod palbou musejí bojovníci, když na ně namíří objektiv, hlásit vůdci, kterak vykonávají jeho rozkazy. Tímto narcisismem a vášní pro sociální sítě si Kadyrovci vysloužili také jednu ze svých přezdívek – tiktokoví válečníci.

Místo děla kamera

Většina videí na síti TikTok je však nahraná – zobrazují Kadyrovce, jak střílejí dávky ze samopalu do oken prázdných paneláků, jak z nějakého důvodu střílejí po kolejích nebo „zachraňují“ civilisty ze sklepa, do kterého je předtím nastrčili.

„Člen čečenských Kadyrovců bojuje proti neviditelnému vlaku,“ popsal twitterový kanál Nexta jedno z videí. „Po střelbě oznamuje, že Ukrajina už brzy nebude existovat.“

V reálu jsou Kadyrovovi žoldáci špatně připraveni vybaveni pro skutečné vojenské operace – nemají těžké zbraně, dělostřelectvo, vzdušnou podporu. V prvních dnech invaze – kdy jejich představitelé tvrdili, jak jsi jdou do Kyjeva pro prezidenta Volodymyra Zelenského - utrpěli těžké ztráty. Například když na jejich konvoj udeřily drony Bayraktar a zabily desítky Kadyrovců.

Kadyrovci nejsou ucelené vojsko. Označují se tak různé a různorodé jednotky: OMON (Mobilní oddíl zvláštního nasazení) i gardy čečenského ministerstva vnitra („ropný pluk“); někdejší Severní a Jižní prapor, které byly přeřazeny do Rosgvardije (nové Národní gardy Ruské federace podřízené přímo prezidentu Putinovi); Speciální jednotka rychlé reakce (SOBR) Terek; dvě speciální roty v rámci bývalé 42. divize motostřelců; bezpečnostní roty velitelských úřadů; osobní ochrana Ramzana Kadyrova (500-700 lidí) a nejvyšších představitelů Čečenska... Celkem je to podle různých odhadů 18-20 tisíc Kadyrovců, ale jen malá část z nich odešla na Ukrajinu.

Ukrajinské ministerstvo obrany počítalo, že mezi březnem a květnem z Čečny dorazilo 2500 žoldáků. Vojenská rozvědka Ukrajiny dokonce zveřejnila seznam všech z nich, včetně adres. 

Jednotka Kadyrovců v průměru sestává z 200 mužů. Po takzvaném výcviku - týdenním - odletí do Rostova na Donu, něco přes 100 kilometrů od hranic s Ukrajinou (Doněckou oblastí/separatistickou republikou). Z Rostova pak bojovníky na Donbas rozváží autobusy či náklaďáky.

Kdo z opor Kadyrovovy diktatury tedy na Ukrajině bojuje? Nebývá to zrovna elita k nasazení v prvním sledu bojů. „Jejich hlavním úkolem bylo zastrašování a genocida Ukrajinců,“ psalo ukrajinské ministerstvo. „Byli nasazeni k prohledávání domů, mučení rukojmí a civilistů, loupežím a krádežím. Když ruské jednotky začaly trpět první velké ztráty, Kadyrovci dostali rozkaz zastavovat ustupující nájezdníky a demonstrativně popravovat ty, kdož odmítli bojovat.“

I od jejich spojenců nezřídka zní skepse, co se týče bojeschopnosti čečenských jednotek. Například při obléhání Mariupolu s nimi udělal špatnou zkušenost Alexandr Chodakovskij, velitel praporu Vostok samozvané Doněcké lidové republiky. „Kadyrov má spoustu silných a vycvičených bojovníků, ale ti, které poslal k Mariupolu, jsou směska nepřipravená a nevybavená k daným úkolům,“ uvedl na sociální síť Telegram podle serveru Kavkazský uzel. „Vyklubaly se z nich jednotky poskládané ze soukromé ostrahy, pohraničníci a další. Běžní lidi, co žili pokojný život, teď je nějak vybavili a poslali je do boje.“

A dává příklady, jak neznali možnosti dronů či nerozuměli základní bojové taktice a chtěli se hned vrhat na zteč proti dobře opevněným obráncům. „Nechci kritizovat tuto odvážnou armádu, ale zajistit, abychom neutrpěli ideologické škody. Nejsme moc úspěšní v informační válce,“ dodal na Telegramu velitel.

Chodakovskij mohl svou kritiku zdůvodňovat, jak chtěl, záhy si ho podal Kadyrovův bratranec, poslanec Dumy Ruské federace Adam Delimchanov, který se na Ukrajině pohybuje. „Velitel se vyjádřil ke svým zbrklým slovům o čečenských bojovnících účastnících se speciální operace na Ukrajině. Ukázalo se, že učinil své závěry na základě nepravdivých informací,“ napsal pak na svůj Telegram Ramzan Kadyrov. „Ale teď, když viděl naše válečníky v boji, je Alexandr osobně přesvědčen o jejich vysoké profesionalitě.“

Ještě tvrdším kritikem byl Igor Girkin alias Strelkov, bývalý ministr obrany doněckých separatistů, který patří k původcům konfliktu od začátků roku 2014 (a nyní je z nějakého důvodu v nemilosti a zadrželi ho okupanti na Krymu). Například komentoval video z údajné bitvy, jedno z mnohých, jež Kadyrov sdílel na sociálních sítích. Ukazuje, kterak bojovník vyběhne doprostřed ulice a zestoje, nekrytý, odpálí z ramene RPG granát. „Ve skutečném boji by byla 70% šance, že by ho okamžitě zabili,“ poznamenal Girkin.

Představitelé Čečenské republiky, autonomní republiky v rámci Ruské federace, se snaží bojovníky přesvědčit, že boje na Ukrajině jsou správnou a bohulibou záležitostí, ba svatou válkou – džihádem. Tak se vyjádřil vrchní čečenský muftí Salach-Chadži Mežijev i další teologové poplatní Kadyrovovi, který rovněž hovořil o svaté povinnosti bojovat i umírat pro dobrou věc (přitom vlastní příbuzné na Ukrajinu neposlal…).

Čečenci jsou zpravidla muslimy a v boji či na videích tu a tam pokřikují Alláhu akbar, avšak rozhodně jim teď nejde o žádný džihád. Tak to možná brali, když ve dvou válkách bojovali s Ruskem o svou nezávislost. Tehdy představitelé separatistické Čečenské republiky Ičkerie milicím nic platit nemuseli, přesto se bojovníků hlásilo víc než dost.

Bez pořádné výstroje

Zato teď na Ukrajině se do boje kvůli nějakému přesvědčení nehrnou. Úřady jim platí vysoké částky za účast na ukrajinské operaci, Kadyrovci jsou nejlépe placenými bojovníky Čečenska. Tedy aspoň podle slibů, realita je někdy jiná.

Ministerstvo obrany slibuje 300 tisíc rublů (118 tisíc Kč) a Kadyrov stejně vysoký bonus. První polovina se vyplácí už před odjezdem, aby se mohli do bojů vybavit. Nafasují totiž jen obyčejné uniformy; „ochranné prostředky dostanete na bojišti“, dozvědí se během týdenního výcviku, kdy jim ukážou, jak střílet a nabíjet z automatické zbraně. Fotky a některé zdroje ukazují, že bojovníci Achmatova praporu pózují ve výstroji poražených Ukrajinců.

Za likvidaci nepřátel se slibují odměny, stejně tak odškodné při zranění - ale podle několika Kadyrovových veteránů, kteří se svěřili Insideru, nikdy nikdo bonus ani bolestné neviděl. Obvážou je a pošlou zpátky na frontu.

A když nestačila ani finanční motivace, někdy se vrchnost uchýlila k síle a k narukování mladíky donutila. Stačí pár dní. Například nechat se nachytat za volantem pod vlivem alkoholu. Insider ví i o případu, kdy se zkušený bojovník nechtěl speciální operace zúčastnit, tak vyhrožovali jeho rodině. Stejně tak si někteří náboráři vybírali mezi vězni.

V některých prominentních případech touto cestou diktátor Kadyrov demonstruje národu své neochvějné postavení – na Ukrajinu třeba poslal exnáměstka ministra vnitra Aptiho Alaudinova, který byl před lety obviněn ze sympatií k opozičním spiklencům. Na Ukrajině také skončil bývalý imám Magomed Chijtanajev, dříve známý plamennými kázáními na adresu Kadyrovových nepřátel; ale pak se šéfovi znelíbil.

Pokusy o dezerci se krutě trestají. Zdroje Insideru popisují, že některým lapeným zběhům nastříkali do zadnice montážní (polyuretanovou) pěnu.

Větší krutosti páchali Kadyrovci na civilistech a zajatých obráncích. Třeba když se jeden z nich natáčel u mučení válečného zajatce v Privolje v Luhanské oblasti. Z útržkovitých, zato četných videí a fotek na sociálních sítích se investigativcům projektu Bellingcat a serveru Insider podařilo potvrdit totožnost pachatele i místo činu – a dokonce jim zvedl telefon. Očur-Suge Monguš (29) prakticky vše popíral, video prý bylo zfalšováno, on v životě nedržel zbraň v ruce… Stejně se do svého vysvětlování zamotal.

Tento Kadyrovův žoldák zrovna nepochází z Čečny, nýbrž z jihosibiřské Tuvy; na Ukrajinu přijel s Achmatovým praporem, je vidět na videích v Privolje či v Mariupolu.

Stop o podobných válečných zločinech Kadyrovců je řada, včetně masakrů v Buči u Kyjeva v prvních týdnech invaze. Jestliže se nevyznamenávají v bojích a jejich „akční“ videa budí spíš posměch, hrůzu nahánějí aspoň svou krutostí k bezmocným.

Video  Ramzan Kadyrov - bohatství a manželky Putinova muže na černou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa