Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nový a drahý bič na Rusy: Na Ukrajinu míří z USA vedle HIMARS i nové rakety proti radarům HARM

Autor: mav - 
9. srpna 2022
11:55

Nový typ střel HARM poslaly Spojené státy Ukrajině. Pomůžou jí likvidovat radary ruských protileteckých systémů a ochrání i ukrajinské dělostřelectvo. Zároveň Pentagon ohlásil dosud největší balíček výzbroje pro Ukrajinu – za miliardu dolarů. Obsahuje mj. i účinné raketové systémy HIMARS.

Náměstek ministra obrany Colin Kahl informoval o novém balíčku americké vojenské pomoci, když v pondělí ohlašoval nový, zatím největší balík zbraňových dodávek Ukrajině – v hodnotě až miliardy dolarů (24 mld. Kč). Neřekl přímo, kdy (či v rámci kterého z balíčků) nové střely Ukrajina obdržela ani o jaký počet či typ přesně jde. „V poslední době jsme spoustou věcí pomáhali stávajícímu letectvu Ukrajiny zůstat ve vzduchu,“ řekl pouze. Nové střely „mohou mít dopad na ruské radary a další věci“. Ani Kyjev o přijetí takových střel zatím nehovořil.

Jiný představitel Pentagonu to nicméně pro CNN upřesnil: Jsou to střely AGM-88 High-Speed Anti-Radiation Missile (HARM). Antiradiační znamená, že se zaměřují na radiaci, tedy rádiové vlny – zejména radarů, ale také třeba vysílaček.

Na sociálních sítích už se objevily zprávy, že Ukrajinci střely nasadili do akce. Fotografie údajně ukazují rozpoznatelné pozůstatky jedné takové, co dopadla na ruskou pozici.

Střely vzduch-země od firmy Raytheon mají čtyři metry na délku, váží 355 kg (z toho hlavice 66 kg) a doletí přes 100 kilometrů. Měly by ochromit například ruskou protiletadlovou obranu S-400, případně též radary, které vyhledávají dělostřelectvo podle trajektorií projektilů.

Náměstek Kahl naopak konkrétně uvedl, co obsahuje nový miliardový balíček pomoci:

  • Další munice pro dalekonosné dělostřelectvo HIMARS
  • 75 tisíc dělostřeleckých granátů ráže 155 mm
  • 20 minometných systémů ráže 120 mm plus 20 tisíc kusů munice
  • Rakety protiletadlového systému NASAMS
  • 1000 protitankových střel Javelin a stovky podobných AT4
  • 50 obrněných sanitek
  • Protipěchotní miny M18A1 Claymore
  • Plastická trhavina C-4, demoliční vybavení
  • Lékárničky, obvazy a další zdravotnická výstroj

Dohromady od začátku konfliktu na východě země roku 2014 poslaly (nebo oznámily) USA vojenskou pomoc v hodnotě přes 11,8 miliardy dolarů (283 mld. Kč).

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa