Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cizí státy chtějí naše území, musíme se stát velmocí oceánů. Putin podepsal novou námořní doktrínu

Autor: mav - 
6. srpna 2022
15:51

Nové letadlové lodě, hypersonické rakety, základny ve Středozemním moři... Takové jsou ambice ruského námořnictva vstříc údajným hrozbám. Prezident Vladimir Putin o Den námořnictva (31. 7.) v Petrohradě podepsal novou námořní doktrínu Ruska. Nepřekvapí, že za hlavní hrozby považuje USA a NATO.

„Otevřeně jsme vyznačili hranice a zóny národních zájmů Ruska – hospodářských i strategických. Jsou to naše arktické vody, vody Černého, Ochotského a Beringova moře a baltské i kurilské průlivy,“ ohlásil Putin ve slavnostním projevu před nastoupenými důstojníky námořnictva. „Pevně, všemi prostředky budeme zajišťovat jejich ochranu.“

„Dnešní Rusko nemůže existovat bez silné flotily,“ uvádí dokument o 55 stranách, který nahrazuje doktrínu z června 2015 - tu Rusko přijalo rok a čtvrt po anexi Krymu. I nová doktrína nepřímo řeší Krym a Ukrajinu, počítá s „posílením ruské geopolitické pozice“ v Černém a Azovském moři. Na Krymu se má rozšířit vojenská infrastruktura.

Hlavní hrozbou však je „strategická politika Spojených států, jejichž cílem je ovládnout světové oceány“ a omezit přístup Ruska k oceánským zdrojům a plavebním trasám. A další hrozba: „Územní nároky řady zemí, jež se týkají pobřežních a ostrovních teritorií,“ dodává dokument.

Ruská federace se mj. pře o čtyři ostrovy v Kurilách s Japonskem – kvůli nim ostatně Sovětský svaz s Japonskem nikdy neuzavřel mír po druhé světové válce, jen příměří roku 1956. Spojené státy zase v minulosti opakovaně obvinily Moskvu, že se snaží militarizovat Arktidu.

Rusko podle doktríny hodlá být světovou námořní velmocí. Pomoci má i moderní raketa Cirkon, kterou dle prezidentových slov nezastaví žádná bariéra. „Dodávky hypersonických střel ruským ozbrojeným silám začnou v příštích měsících. Fregata Admirál Gorškov bude první, která půjde do bojové služby s těmito skvělými zbraněmi na palubě,“ uvedl Putin.

Ke klíčovým prioritám řadí doktrína vývoj a budování letadlových lodí. Mj. na Dálném východě tak mají vyrůst doky pro stavění velkých plavidel. Stejně tak by si Moskva přála, aby se po světových oceánech plavilo víc ruských obchodních lodí.

Námořní doktrína tak má řešit i jejich bezpečnost. Velký důraz klade na tzv. severovýchodní cestu, tedy od evropské části Ruska na Dálný východ, do Číny či dál do Asie. S globálním oteplováním a táním ledovců je tato trasa stále dostupnější, nejen pro ledoborce a každý rok delší dobu. Trasu bude Rusko potřebovat, aby mohlo přeorientovat svůj zahraniční obchod – včetně ropy a zkapalněného plynu – na Čínu.

Obklíčený Kaliningrad

Jinou trasu řeší doktrína v Baltském moři, všímá si agentura Bloomberg. Z přístavů Usť-Luga a Petrohrad se mají plavit trajekty do exklávy Kaliningradu. Ten Litva nedávno kvůli přísným interpretacím sankcí vůči Rusku odřízla od důležitých dodávek po železnici, rozmluvila jí to pak Evropská komise.

Dokument podle agentury Interfax zmiňuje i nedostatek námořních základen v zahraničí. Ruská federace proto plánuje budovat nové v asijsko-pacifickém regionu a také ve Středozemním moři. Tam má ruská flotila k dispozici přístav Tartús v Sýrii, aktuálně se svou malou základnu pro menší plavidla snaží rozšířit. Jinak má Moskva ve Středomoří problém s uzavíráním spojenectví.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa