Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novomanželé Ivan a Vlada: Snazší bylo se vzít, než dostat se do Kyjeva. Ukrajinci se berou i po telefonu

Autor: jch - 
26. července 2022
20:14

Svatby se během války a stanného práva na Ukrajině staly mnohem snazšími. Ukrajina tak registruje mnohem více novomanželských párů, než tomu bylo v předchozích letech. Novomanželé ale často vynechávají oslavy úplně, válečné povinnosti jim je totiž nedovolují. Někteří si dokonce řekli své „ano“ po telefonu a od své online svatby se neviděli.

V pozdních ranních hodinách se tvoří zástup lidí před obyčejnou oddávací kanceláří na západním okraji Kyjeva. Někteří čekající na sobě mají všední oblečení, ale pár žen je oblečeno v bílém a nesou si v rukou kytice. Málokdo si vysnil právě okraj metropole jako své svatební místo, přesto se právě tady v obyčejné úterní dopoledne spousta párů oddá.

Ivan, který se po začátku války na Ukrajině stal vojenským medikem, použil svůj jediný volný den v červnu k tomu, aby požádal Vladu o ruku. „Svatební proces se stal mnohem jednodušším od té doby, co platí stanné právo,“ říká, zatímco si váže uzel na kravatě a připravuje se na obřad. Architektka Vlada a Ivan jsou součástí fenoménu, který se šíří napříč ukrajinskými novomanželskými páry, kde alespoň jeden slouží v armádě. Stanné právo totiž odstranilo podmínku jednoměsíční lhůty mezi podáním žádosti o svatbu a samotným obřadem. Tato změna má za cíl co nejvíce usnadnit svatební proces vojákům v jejich složité situaci.

Další pár, Tatiana a Sergej, je spolu už osm let, svatba je pro ně najednou naléhavou prioritou. „Válka mě znepokojuje více než cokoliv jiného,“ říká Sergej, zatímco stojí oblečený v maskáčích před administrativní budovou. Dnes je jediný den, kdy se mohl vzdálit od dějiště války na tak dlouho, aby se mohl oženit. „Není to tak, jak jsme si to představovali, ale máme jen jeden den, tak si to musíme co nejvíce užít,“ dodává jeho manželka Tatiana.

Náměstkyně ukrajinského ministra spravedlnosti řekla v dubnu v rozhovoru pro ukrajinské rádio, že od začátku války se bere více ukrajinských párů, než bylo očekáváno. „Dnešní okolnosti vedou k tomu, že někteří lidé nemají možnost počkat. Spousta z nás se nachází v obtížné situaci. Nevíme, co se stane zítra, nevíme ani to, co se bude dít dnes do večera.“

Některé páry nemohou najít ani jediný volný den, aby si řekli své „ano“. Poté, co Annu požádal její nyní manžel o ruku, musel odjet na frontu. Nechtělo se jim čekat, a tak využili uvolněnějších zákonů. „Zavolal mi můj manžel, tak jako já teď volám vám, spatřila jsem tam paní úřednici - a ta se nás zeptala, jestli se chceme vzít,“ řekla tazateli na telegramu. „Byl to nejšťastnější den mého života.“ Svatební obřad ji zaskočil v obchodním domě, kde s kamarádkou popíjela kávu. Obřad byl tak narychlo, že nemá ani fotku. Svého manžela ještě nespatřila, od obřadu to už jsou tři měsíce.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa