Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zajatého britského vojáka separatisté donutili zpívat ruskou hymnu: Čeká ho trest smrti

Autor: rix, ČTK - 
20. července 2022
18:24

Proruští separatisté zveřejnili video se zajatým Britem Aidenem Aslinem, který proti nim bojoval na východě Ukrajiny. Na záběrech stojí muž odsouzený k trestu smrti zřejmě v cele a zpívá ruskou hymnu.

Brita z Nottinghamshiru okupanti zajali v dubnu v Mariupolu společně s jeho kolegou, Maročanem Saaudunem Brahimem. Oba byli odsouzeni k trestu smrti. Rusové totiž oba vojáky označili za žoldnéře. Vězněného Brita poté okupanti využili k natočení propagandistického videa a donutili ho zpívat ruskou hymnu. 

 

I přes tíživou situaci Aslin doufá, že se z ruského zajetí dostane. Britské ministerstvo zahraničí ale vinil z toho, že nejedná dost rychle. „Čas nám rychle utíká,“ svěřil se po telefonu své matce Pamele, když mu Rusové dovolili si zavolat. „Vůbec nemám slov. Je to strašný pocit, když je takto zacházeno s členem vaší rodiny,“ uvedla matka. 

Denys Pušilin, představitel Doněcké lidové republiky, uvedl, že přípravy na popravu jsou v plném proudu. „Všechny je připraveno,“ popsal podle deníku Daily Star s tím, že vykonání trestu smrti bude neveřejné.

Odsouzení tvrdí, že jsou řádnými vojáky ukrajinské armády a že s nimi proto má být zacházeno jako s válečnými zajatci. Londýn je rozsudkem velmi znepokojen a pokusí se zajistit propuštění Britů, uvedl podle agentury Reuters mluvčí premiéra Borise Johnsona. Britové o dvou odsouzených dál jednají.

„Jsme tím samozřejmě hluboce znepokojeni. Opakovaně jsme uváděli, že váleční zajatci nemají být využíváni pro politické účely,“ řekl mluvčí britského premiéra Johnsona. Připomněl, že podle ženevských úmluv váleční zajatci nemají být stíháni za účast na bojových akcích.

„Je to předstíraný soud bez jakékoli legitimity,“ napsala na twitteru britská ministryně zahraničních věcí Liz Trussová. Poslanec Robert Jenrick podle Reuters přirovnal soud k exemplárním procesům z dob sovětské éry.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa