Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Válečný „zpravodaj“ Poleščuk pro Blesk o padlém Brestovi (†28): Jede na nás tank!, byla poslední slova

Autor: pma - 
9. července 2022
05:00

Na konci června padl v boji poblíž ukrajinského Lysyčansku velitel běloruského praporu Volat pluku Kastuse Kalinovského Ivan Marčuk (†28) přezdívaný Brest. Než se mladý hrdina zapojil do bitev na Donbase v roce 2014, působil u cizineckých legií. Pro Blesk.cz na něj zavzpomínal Andrej Poleščuk, Bělorus žijící v Česku, který od počátku války na Ukrajině informuje o jejím průběhu.

Běloruský prapor Volat pluku Kastuse Kalinovského od začátku války bojoval po boku Ukrajiny. Válčil i v Lysyčansku v Luhanské oblasti, kterou však před pár dny získali pod svou nadvládu ruští okupanti. Jak již Blesk.cz napsal, v bojích na konci června zemřel i osmadvacetiletý Ivan Marčuk, zřejmě nejznámější běloruský válečník bojující za Ukrajinu a zakladatel pluku Kastuse Kalinovského. „Jeho smrt mne zasáhla. Bylo to pro mne jako Bělorusa velmi nepříjemné a osobní,“ přiznal Blesku Andrej Poleščuk, twitterový komentátor válečného zpravodajství.

Poleščuk od počátku ruské invaze na Ukrajinu každý den tweetoval o aktuálním dění. Tento týden však jeden den z důvodu smrti Ivana Marčuka vynechal. „Omlouvám se, dnes to bude bez vlákna. Brestova smrt je obrovský šok. Jestli jsou mezi mými sledujícími věřící, pomodlete se za pokoj jeho duši. Je to příšerná zpráva,“ napsal 6. července Poleščuk na twitteru.

Jede na nás tank, pracujeme na tom 

Podle běloruského zpravodajského webu Nashaniva.com byl „Brest“ vážně zraněn na noze a hlavě. Svým zraněním bohužel na konci června podlehl. „Jede na nás tank, pracujeme na tom,“ zaznělo údajně v poslední komunikaci s běloruským hrdinou. Podle serveru se pohřešuje i několik dalších běloruských bojovníků, kteří se v bitvě střetli s ruskými okupanty. Poleščuk nevyloučil, že by vojáci mohli být buď po smrti, nebo násilně zajati.

Podle komentátora byl Marčuk velmi vlastenecky založen už od mládí. Během dospívání začal studovat IT obor na vysoké škole, ovšem jeho srdce ho ale namísto školních lavic táhlo spíše na frontu. „Přibližně před deseti lety odjel z Běloruska do Francie na turistické vízum. Tam se následně přihlásil do cizinecké legie, protože cítil, že tam najde uplatnění,“ sdělil Blesku Poleščuk.

Rozhodl se jinak 

Běloruský bojovník se zapojil i do bojů na Donbase v roce 2014, kdy se připojil k ukrajinské straně a bojoval proti Rusku. „On byl hrozně šikovný a zručný. Nové vojáky častokrát zaučoval v bojích on sám, protože s tím měl bohaté zkušenosti,“ vysvětlil Poleščuk. V pluku Kastuse Kalinovského bylo dle komentátora na počátku Války na Ukrajině jen pár stovek vojáků, v současnosti jich je několik tisíc.

Běloruský hrdina byl v posledních měsících také známý díky sociálním sítím, kde čas od času vystupoval a komentoval aktuální dění. Na jednom z posledních videí se nechal slyšet, že nejtěžší bitva pro něj bude ta, ve které zemře. „Brest byl vždy v první linii, což mu hodně vyčítali. Pár dní před smrtí měl možnost do okolí Lysyčansku nejet a řešit záležitosti pluku. On se však rozhodl jinak,“ dodal na twitteru Poleščuk.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Zobrazit celý online

Video  Poleščuk Čechům zprostředkovává informace o válce: Nesuďte uprchlíky podle oblečení  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa