Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U Lysyčansku padl známý velitel běloruského batalionu. Rusové v bojích zabili další dobrovolníky

Autor: trm, ČTK - 
6. července 2022
08:52

V tvrdých bojích poblíž města Lysyčansk padl i velitel běloruského batalionu „Volat“ Ivan Marčuk. Smrt jednoho ze zakladatelů pluku Kastuse Kalinovského oznámily ruské kanály, potvrdily je i další zdroje. Běloruský pluk od začátku války bojuje po boku Ukrajiny. Lysyčansk ovládli okupanti před několika dny, získali tak kontrolu nad celou Luhanskou oblastí.

„Poblíž Lysyčansku byl zničen velitel praporu Volat Ivan Brest Marčuk. „Volat“ byl součástí Kalinovského pluku. Jsou to běloruští žoldáci,“ uvedl ruský kanál. Kromě Marčuka měli padnout další běloruští dobrovolníci, nejméně jednoho Rusové zajali.

Smrt jednoho z velitelů Bělorusů potvrdil i Andrej Poleščuk, který od začátku ruské invaze detailně sleduje dění na Ukrajině a každý den přináší informace na sociální síti Twitter.

Pluk vznikl v únoru v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině. Řada jeho členů bojovala za Ukrajinu už v roce 2014 na Donbasu.

Marčuk padl už na konci června, informace o jeho smrti se ale potvrdily až teď. Ukrajinci společně s dobrovolníky o Lysyčansk tvrdě bojovali několik týdnů. Město definitivně padlo do rukou Rusů 3. července.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu pak informoval prezidenta Vladimira Putina, že celá Luhanská oblast byla osvobozena, což ve slovníku Moskvy znamená obsazena ruskými okupačními silami a jednotkami proruských separatistů. 

Stažení ukrajinských jednotek z Lysyčansku potvrdil ukrajinský generální štáb, podle kterého k tomu byly síly Kyjeva donuceny vzhledem k ruské převaze. Pokračování v obraně města by podle ukrajinského vojenského vedení mělo fatální důsledky.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury AFP krátce před tímto oznámením připustil, že jednotky Kyjeva jsou v Lysyčansku v nevýhodě. "Je to naše slabé místo, ale na jiných místech postupujeme," dodal. Později sám přiznal, že se ukrajinské jednotky z města stáhly. Podle agentury Reuters se zároveň zavázal Lysyčansk díky novému vybavení a strategii dobýt zpět.

Video  Poleščuk Čechům zprostředkovává informace o válce: Nesuďte uprchlíky podle oblečení  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa