Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové zasáhli ukrajinského fotografa: Život mu zachránila jeho technika

Autor: rix - 
8. července 2022
16:38

Na frontové linii na Ukrajině byl těžce zraněn talentovaný fotograf Sergej Tumasov. Nebýt jeho techniky, která mu kryla tělo, mohl přijít o život. Takto má po ruském ostřelování „pouze“ vážně poraněné končetiny. 

O jeho příběhu informoval na twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. „Talentovaný fotograf Sergej Tumasov byl na humanitární misi poblíž frontové linie, když se jeho auto dostalo pod ruskou střelbu,“ popsal dramatickou událost. 

Jak se zdá, Tumasov měl obrovské štěstí v neštěstí. „Tělo mu ochránil jeho foťák,“ uvedl Geraščenko. Zraněním se ale Ukrajinec nevyhnul. Palbu odnesly především jeho nohy. „Je v nemocnici už měsíc, ale před sebou má ještě dlouho dobu rekonvalescence,“ dodal poradce ukrajinského ministra vnitra. 

Osud statečného fotografa dojal lidi na sociálních sítích. „I přes to všechno se stále usmívá, velmi odvážný muž. Přeji mu brzké uzdravení,“ obdivoval ho na twitteru jeden z uživatelů. Další z diskutujících vtipkoval. „Až se mě příště zeptají, proč s sebou tahám tolik techniky, je to proto, že mě brání před Rusy,“ uvedl s odkazem na Tumasovův příběh. 

Situace na Ukrajině je mezitím stále napjatá. Rusko patrně shromažďuje vojska pro útok na ukrajinské město Siversk, které se nachází přibližně osm kilometrů od současné frontové linie v Donbasu. Ruský prezident Vladimir Putin slovy „ať to zkusí“ komentoval tvrzení, že Západ chce porazit Rusko na bojišti. Při setkání s předsedy poslaneckých klubů ruského parlamentu také prohlásil, že Rusko ještě „nic vážného“ na Ukrajině nezačalo.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Epické selhání ruských vojáků: Vystřelili raketu, která se jim vrátila a vybouchla.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa