Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britská velvyslankyně musela v Rusku na kobereček. Pozvali si ji kvůli „urážkám“ Londýna

Autor: ČTK - 
30. června 2022
19:48

Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni, aby jí vyjádřilo svůj silný protest proti urážlivým výrokům ze strany Londýna. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničí. Kritizovaná vyjádření se podle Moskvy týkala mimo jiné údajných ruských hrozeb použitím jaderných zbraní.

Ruské ministerstvo uvedlo, že tlumočilo silný protest velvyslankyni Deborah Bronnertové kvůli „neomaleným výrokům britského vedení vůči Rusku, jeho lídrům a oficiálním představitelům úřadů i vůči ruskému lidu“.

Bonnertové bylo předáno memorandum konstatující, že „urážlivá rétorika představitelů úřadů Spojeného království je nepřijatelná“, uvedlo dále ministerstvo. „Ve slušné společnosti je zvykem se za taková vyjádření omluvit,“ zdůraznila ruská diplomacie.

Rusko údajně ministryni sdělilo, že protestuje proti britským prohlášením obsahujícím „záměrně nepravdivé informace, zejména o údajných ruských 'hrozbách použití jaderných zbraní'“. Podle agentury Reuters není jasné, jaké konkrétní výroky má Moskva na mysli. Británie silně podporuje Ukrajinu v její válce s Ruskem a poskytuje jí zbraně. Londýn je proto častým terčem kritiky ze strany Kremlu.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa