Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva zranění či mrtví z ČR?! Ukrajinci zveřejnili nové počty úmrtí zahraničních novinářů

Aktualizováno -
4. dubna 2022
19:41
Autor: ČTK - 
4. dubna 2022
18:59

Od začátku ruské agrese zemřelo na Ukrajině 18 novinářů a další byli zraněni nebo uneseni. S odvoláním na údaje generální prokuratury a ministerstva kultury to dnes napsal list Ukrajinska pravda, přičemž v přehledu mrtvých či zraněných žurnalistů ze zahraničí bez podrobností uvádí dvě osoby z České republiky. České ministerstvo zahraničí zatím neodpovědělo na dotaz ČTK, zda má v této souvislosti nějaké informace. České ministerstvo zahraničí sdělilo ČTK, že nemá informace o zraněných novinářích z Česka.

Ukrajinský deník uvedl, že během už 40 dnů trvající války spáchali ruští okupanti na novinářích 74 zločinů. O život přišlo 18 pracovníků sdělovacích prostředků, mezi nimi tři ženy. Uneseni byli čtyři muži a čtyři ženy.

Tři novináři se pohřešují. Podle podkladů generální prokuratury zranění utrpělo 13 novinářů a 15 bylo vystaveno zastrašování.

„Ruští okupanti přitom zabíjejí, unášejí a zastrašují nejen ukrajinské novináře. Mezi zabitými a zraněnými je i 19 pracovníků médií z jiných zemí: Británie – 5, Česká republika – 2, USA – 2, Dánsko – 2, Spojené arabské emiráty – 2, Rusko – 2, Irsko – 1, Švýcarsko – 1, Francie – 1, Litva – 1,“ napsala Ukrajinska pravda bez upřesnění, zda jde v konkrétních případech o mrtvé, nebo zraněné.

„Neregistrujeme žádného zraněného novináře. Ani z redakcí se na nás nikdo neobrátil,“ sdělilo v pondělí večer ČTK tiskové oddělení českého ministerstva zahraničí.

Minulý týden bylo v oblasti bojů severně od Kyjeva nalezeno tělo ukrajinského dokumentaristy a fotografa Maksyma Levina, který pracoval mimo jiné pro britskou stanici BBC a pro agentury Reuters a AP.

Při ruském ostřelování zahynula před 14 dny v Kyjevě novinářka Oxana Baulinová pracující pro ruský server The Insider. V polovině března ruští vojáci v Irpini zastřelili novináře listu The New York Times Brenta Renauda, který jako filmař pokrýval i války v Iráku nebo Afghánistánu.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa