Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chirurg Oleg zachraňuje zraněné děti: První chlapeček (6) ale nepřežil

Autor: rc - 
28. června 2022
07:54

Exploze, chaos a beznaděj. Tak to vypadalo v nemocnicích na Ukrajině po útoku Ruska. Chirurg Oleg Godik hned druhý den války operoval teprve šestiletého chlapce. Dítě se ale nepodařilo zachránit. Chlapec zemřel o tři dny později. Statečný pediatr chtěl vstoupit do armády, ale nakonec se rozhodl pokračovat v práci chirurga a zachraňovat životy nevinných dětí.

Válka, kterou rozpoutalo Rusko koncem února, zasáhla životy všech. Národní dětská nemocnice v Kyjevě před válkou přijímala pouze malé pacienty, ale příchod války všechno změnil a otevřela své dveře pro všechny. Pediatr Oleg Godik usilovně pracoval, aby zachránil životy nevinných lidí. Hned druhý den války se k němu dostalo teprve šestileté dítě. „Transplantační chirurg Oleg Godik operoval už druhý den války šestiletého chlapce, jehož rodinu zastřelili v autě,“ uvedl na sociální síti Twitter poradce ministerstva vnitra Anton Geraščenko. Chlapce se už ale nepodařilo zachránit. Zemřel o tři dny později.

Godik promluvil o práci válečného chirurga pro server wbur.org. Tehdy válka na Ukrajině byla v začátcích a hrdinský chirurg uvedl, že takřka žije v nemocnici. Lékaři byli nuceni operovat dokonce i ve sklepě. Na spánek měli pouhé dvě hodiny, jinak bylo nutné, aby sloužili. Všichni lékaři byli odhodlaní pomáhat. „Hodně kolegů říkalo, že zůstanou a zůstanou na klinice, dokud Ukrajina nezvítězí, protože víme, že je to naše práce a musíme to udělat a pomáhat dětem, pacientům, vojákům,“ řekl tehdy lékař. Sám chtěl narukovat, aby pomáhal bránit svou zemi, ale nakonec zůstal v nemocnici, aby zachránil co nejvíc lidí.  

15:06
23. 4. 2024

Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.

„Máme iniciativu podél celé linie kontaktu a pokračujeme ve vytlačování nepřítele z jeho obsazených pozic,“ uvedl Šojgu na zasedání rady ruského ministerstva obrany.

14:28
23. 4. 2024

Slovenská občanská sbírka na podporu iniciativy české vlády ohledně nákupu munice pro Ukrajinu zatím neskončí, byť její organizátoři vybrali již více než 3,5 milionu eur (88,5 milionu korun). To je zhruba třiapůlnásobek původně plánované částky. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři sbírky, kteří spolupracují s českým Nadačním fondem pro Ukrajinu. Ten prostřednictvím svého projektu Dárek pro Putina a ve spolupráci s českým ministerstvem obrany a ukrajinskou ambasádou v Praze již připravuje nákup munice.

12:57
23. 4. 2024

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

Kompletní online

Video  Ve Vranově nad Dyjí zahájila provoz ukrajinská restarace.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa