Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přehledně: Co se stane, když Putin Evropě na zimu vypne plynové kohoutky?

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    26. 6. 2022
    05:00

    Rusko v čele s Vladimirem Putinem používá ropu a plyn jako zbraně proti Západu, činilo tak i v době, než ruský prezident v únoru rozpoutal válku na Ukrajině. Po invazi, na kterou lídři Evropské unie reagovali tvrdými sankcemi, se to ještě umocnilo. Země Evropské unie jsou závislé na ruském plynu a ropě, EU se snaží odpoutat od této závislosti. Není to ale tak jednoduché, jak se zdá, proto už nyní mnozí řeší, co se stane v zimě, pokud Rusko uzavře kohoutky do Evropy, uvedl deník The Guardian.

    Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol vyzval Evropu, aby se okamžitě připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během této zimy v reakci na to, že ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý týden výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Gazprom opatření zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy.

  • 1.Co se děje?

    Rusko omezuje, či dokonce zastavuje dodávku plynu. Některé země byly „odstřiženy“, protože odmítly za ruský plyn platit v rublech, jindy se snižuje kapacita plynu právě kvůli opravám Nord Streamu 1. Mnozí si však postup Gazpromu vysvětlují tak, že Rusko nechce, aby si evropské země stihly před zimou naplnit zásobníky plynu. Kapacita toku plynu na Nord Streamu 1 se například během týdne snížila o 60 procent. S tím se musí vyrovnat země jako Itálie, Rakousko, Česko či Slovensko.

    Do Francie, Polska, Bulharska a Nizozemska zemní plyn už neproudí. Pomoct by mohl zkapalněný zemní plyn (LNG) a terminály na něj, Evropu zásobuje například americký Freeport v Mexickém zálivu, tamní továrna ve městě však nedávno explodovala, což také snížilo zásoby.

    Video  Fialův projev k národu: K drahotě přispěla minulá vláda, Rusko nás chce vydírat  - Česká televize
    Video se připravuje ...

  • 2.Dokáže Evropa nahradit ruský plyn do zimy?

    „Mrazivá“ odpověď je ne, a to podle odborníků „ani náhodou“ ne. Dodávky z Ruska tvoří 40 procent evropského plynu a omezení toku znemožňuje naplňování zásobníků. Státy EU se tak snaží získat dodávky LNG. V krátkodobém horizontu, tedy to počátku letošní topné sezony, se však zdá, že kompletní nahrazení ruského plynu nebude možné.

    V rámci sankcí proti Rusku se mluví o totálním embargu na ruský plyn, lídři ale upozorňují, že nebude proveditelné, a to právě z praktických důvodů. Téma navíc mezi politickými špičkami vyvolává spory. Státy EU se tak zaměřují na plnění zásobníků, podle všeho by evropské podzemní zásobníky měly být plné z 57 procent. Evropská komise požádala členské země, aby do konce října naplnily zásobníky z 80 procent. Německo chce do stejného data dosáhnout zaplnění z 90 procent. Jenže vzhledem k omezení toku plynu ze strany Ruska země stěží dosáhnou svých cílů.

    „Jedinou možností je LNG a za to si Evropa zaplatí. Spojené státy upřednostňují export LNG do Evropy před exportem do Asie, protože evropské státy platí víc,“ vysvětlil analytik Nathan Piper.

  • 3.Na koho se Evropa může obrátit?

    Rusko není jediným exportérem plynu, už nyní se evropské vlády obracejí na USA, hlavně kvůli LNG. Další naději představuje Norsko a Ázerbájdžán, či obnovitelná energie. Asijské země jako třeba Pákistán se musejí navracet k uhlí, které hluboce znečišťuje životní prostředí, právě proto, že dodavatelé plynu upřednostňují Evropu ochotnou zaplatit vyšší cenu. Řešením by mohl být i plyn z Afriky, nicméně rozhodně ne pro letošní zimu.

  • 4.Co se stane, když se nepovede nahradit ruský plyn?

    Nejpravděpodobnějším scénářem toho, když se zemím nepodaří nahradit ruský plyn, je, že energeticky náročná odvětví vyžadující spolehlivé dodávky energie budou muset ostře redukovat spotřebu plynu. Například Německo, které čerpá 35 procent plynu z Ruska, bude muset limitovat produkci třeba u oceláren.

    „Je možné, že vláda vyhlásí limity na čerpání energie, nebo ceny vyletí tak vysoko, že bude až neekonomické energie čerpat,“ uvedl Piper. „Ke zlomu by mohlo dojít, pokud by Rusko kohoutky zavřelo úplně během této zimy, kdy je užívání plynu nejvyšší. Připomínám, že i během studené války bylo Rusko spolehlivým dodavatelem energie,“ doplnil Piper.

  • 5.Jak to ovlivní běžného spotřebitele?

    Běžný člověk, kromě zvýšené ceny za energie, nedostatek plynu zřejmě vůbec nepocítí. Jako první totiž budou limitovaná průmyslová odvětví. Problémy s plynem se tedy podle odborníků odrazí pro domácnosti hlavně na ceně, která má i nadále stoupat. To, že by jim došel plyn, by se podle analytiků, stát nemělo.

    Video  Vláda schválila 66 miliard na pomoc s energiemi: Kolik kdo dostane?  - ČTK
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa