Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lipavský o smrti Čecha Michala při útoku Rusů: Jsme v kontaktu s rodinou. Sám se chystá na Ukrajinu

Aktualizováno -
12. června 2022
12:15
Autor: simao, ČTK, jko - 
12. června 2022
11:52

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) o víkendu reagoval v několika případech na smutnou zprávu z Ukrajiny, kde zemřel při útoku Rusů na Donbasu dobrovolník Michal J. z Třebíče. Lipavský v neděli v Partii na Primě uvedl, že jsou již v kontaktu s Michalovou rodinou. Potvrdil, že k neštěstí došlo v pátek a nyní se řeší konzulární záležitosti včetně převozu ostatků do ČR.

„Jsme v kontaktu s rodinou,“ uvedl Lipavský v neděli v Partii na Primě. Ještě v sobotu avizoval, že se ministerstvo snaží blízké Michala J. z Třebíče kontaktovat.

S ohledem na rodinu detaily celé smutné záležitosti sdělovat nechtěl. „Odehrálo se to v pátek, odehrálo se to v Doněcké oblasti a nyní řešíme konzulární záležitosti. Řeší to náš zastupitelský úřad v Kyjevě,“ pokračoval Lipavský.

Michal J. je patrně prvním z českých dobrovolníků, kteří se připojili přímo k ukrajinským ozbrojeným silám. ČT v sobotu uvedla, že zemřel po zásahu ruským minometným granátem.

Dva případy od začátku invaze

Při dotazu, zda se nyní chystá převoz ostatků do ČR, Lipavský přikývl. „I to zahrnují tyto záležitosti, ale samozřejmě celá ta agenda, která je spojená s úmrtím českého občana v zahraničí,“ podotkl Lipavský.

„Konzulární záležitosti včetně přepravy těla nebude ministerstvo nijak komunikovat i s ohledem právě na rodinu zemřelého,“ řekl po odvysílání Partie novinářům Lipavský. V tuhle chvíli nemá informace o tom, jak proběhla přeprava těla zabitého Čecha, a disponuje včerejší informací.

„Ještě je ten případ, který se odehrál zhruba před měsícem v okolí Kyjeva. Z tohoto ohledu - a to byl člověk, který se podílel na distribuci humanitární pomoci podle mých informací - jsou to dva případy, které v tuto chvíli ministerstvo eviduje,“ poznamenal Lipavský.

Letos v květnu bylo u Kyjeva nalezeno v hromadném hrobě tělo českého řidiče kamionu, který po začátku ruské invaze přijel na Ukrajinu, aby tam pomáhal jako dobrovolník s odvozem lidí z oblastí ohrožovaných ruskou armádou.

V hrobě u města Makariv, v němž byly objeveny ostatky občana ČR, byla ještě dvě další těla. Na místě se našly české doklady. „Dvě osoby byly zastřeleny ranou do hlavy, jedna do břicha,“ uvedl šéf policie Kyjevské oblasti Andrij Něbytov. Místní policie uvedla, že devětačtyřicetiletý Čech se přestal blízkým ozývat 3. března. České ministerstvo zahraničí tehdy uvedlo, že to byl první případ během války na Ukrajině od zahájení ruské invaze, kdy byl zabit český občan.

Černochová: Jsme smutní a v šoku

V sobotu se pro Blesk vyjádřila k úmrtí druhého Čecha na Ukrajině i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Jsme z této informace všichni smutní a v šoku. Chci vyjádřit jeho rodině upřímnou účast nad ztrátou mladého člověka. Musí to být pro ni velmi špatný den,“ uvedla Černochová a připomněla, že muž nikdy nebyl spjat s Armádou ČR. „V té ukrajinské ale měl nějaký statut. Zapomínat by se proto na něj nemělo. Zatím ale neumím říct, jakou formou by se on a další hrdinové měli připomínat,“ dodala Černochová.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci s finským prezidentem Alexanderem Stubbem v Kyjevě (3. 4. 2024)
15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Kolik Čechů bojuje na Ukrajině? Vláda přehled nemá

Kolik Čechů skutečně momentálně bojuje za Ukrajinu a kde válčí? Na to Lipavský v Partii odpověď nepřinesl. „Toto není informace, kterou by český stát systematicky z hlediska ministerstva zahraničních věcí sledoval,“ připustil Lipavský.

České úřady tak patrně přesně nevědí, kolik lidí z Česka nyní pobývá na Ukrajině. „Nemůžeme ani mít celkový přehled,“ podotkl Lipavský již v sobotu. Poukázal tehdy i na to, že spoje na Ukrajinu jezdí a otevřené jsou i hraniční přechody. Před cestami na Ukrajinu ministerstvo ale dál varuje a lidé tam cestují na vlastní riziko.

Lipavský se chystá na Ukrajinu

Na dotaz Blesku, zda Michal J. vycestoval na Ukrajinu na vlastní pěst, nebo byl jedním z těch, kdo dostal schválení z Hradu, Lipavský v neděli odpověděl: „Touto informací v tuto chvíli nedisponuji, to ověřujeme, zjišťujeme.“

Sám Lipavský při dotazu Blesku potvrdil, že se i on vypraví na Ukrajinu. „Chystám a ta cesta se nyní připravuje. Někdy v červenci, ale ještě to dojednáváme. Nemohu potvrdit konkrétní termín,“ uvedl Lipavský.

Ministr: Pomáhat dál Ukrajině je třeba

Pomoci Ukrajině však má dle Lipavského dál určitě cenu. „Putin vede imperiální válku, vede jí proti Ukrajině, ale vede jí i proti principům, na kterých je postavený mezinárodní řád a to, proč nás to ohrožuje jako ČR je, že už nás v roce 68 Rusko jednou obsadilo, Sovětský svaz... a pokud by Putin byl úspěšný v této imperiální expanzi, tak může jednou opět dojít i do střední Evropy,“ řekl v Partii.

Rusku se nepodařilo v první fázi dobýt Kyjev, nevyšlo ani obklíčení celého Donbasu, upozornil Lipavský.

„Dnes jsme svědky toho, že bojují o jedno konkrétní město. Nicméně Rusko má velkou převahu v dělostřeleckých systémech. Já když jsem hovořil s ukrajinským ministrem zahraničních věcí Kulebou, tak on mě informoval, že na jedno ukrajinské dělo je tam 10 - 15 ruských děl s téměř neomezenou zásobou dělostřeleckých granátů. Ukrajina se posouvá do jakési fáze opotřebovávací války a pokud chceme, aby Ukrajina obstála, tak je potřeba, abychom pokračovali v té současné pomoci, kterou jí poskytujeme,“ uvedl Lipavský.

Ukrajina si dle něj naší pomoci „neskutečně váží“. Lipavský v Partii mluvil také tom, že ČR během předsednictví EU bude usilovat o to, aby Ukrajina nebyla vyřazena ze snah o diplomatické řešení konfliktu s Ruskem.

Macron tomu asi moc nerozumí, rýpl si Lipavský

„Budeme zdůrazňovat, aby Evropa nezapomněla na Ukrajinu,“ řekl Lipavský. Podle něj nelze dopustit, aby Ukrajina dopadla jako Československo v roce 1938, kdy rozhodnutím mocností přišlo o část území ve prospěch nacistického Německa.

„Diplomatická jednání musejí vést především Ukrajinci samotní. Musíme udržet Ukrajince ve hře,“ poznamenal v Partii ministr. Podle Kyjeva s Moskvou nemá smysl vyjednávat, dokud se ruské síly nestáhnou zpět na své území.

Lipavský odmítl výrok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z počátku června, podle něhož Rusko pod vedením Vladimira Putina nesmí být ponížené. „Rusko je agresor a my bychom neměli brát ohled na nějaké jeho ponížení nebo neponížení. Macron problematice asi moc nerozumí, Putinovi je jedno, jak je Rusko vnímáno na Západě,“ uvedl ministr.

Video  Ministr Lipavský ve Finsku a Švédsku: V NATO je potřebujeme, do Turecka se nemícháme  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa