Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sašovu manželku ruská raketa roztrhala na kusy: Pochoval ji na zahradě jako psa

Autor: pma - 
10. června 2022
05:00

Válka na Ukrajině trvá už přes tři měsíce a zanechala za sebou už tisíce obětí. Jednou z nich je i Valja, manželka Oleksandra z města Cirkun. Ženu usmrtila raketa vypálená ruskými vojsky, Valjino tělo výbuch roztrhal na kusy. Zničený manžel ji pak musel pohřbít na zahradě.

Měsíc po začátku války na Ukrajině se Rusové přihnali i do městečka Cirkun, kde žil pan Oleksandr s manželkou. Bylo 27. března a Saša společně se ženou vyběhli z domu, aby se schovali do sklepa. „Věděli jsme, že jakmile zazní první výstřely, musíme do sklepa,“ řekl pro Reportéry ČT pan Oleksandr. Když však muž z domu vyběhl a ohlédl se, uviděl něco příšerného. „Volám Valjo, Valjo, ale pak se otočím a vidím její tělo a kusy oblečení,“ popsal Ukrajinec v slzách.

Kusy nohou jsou v sutinách dodnes

Paní Valju bohužel zavalila suť z výbuchu, který způsobila ruská raketa. Když se k ženě manžel dostal, bylo již pozdě. „Když jsem ji odkryl, už byla mrtvá. Neměla nohy. Části z nich ležely tam, stehna zůstala tady, pod těmi sutinami. Jsou tam dodnes,“ ukázal emotivně zdrcený manžel paní Valjy.

Nebyla jediná

Jenže s tělem musel pan Oleksandr něco udělat. „Pohřbil jsem ji tady na zahradě, jako psa,“ plakal muž a ukázal na malou zahrádku. Manželčin hrob přikryl kusem plechu. Další obyvatelé městečka pro ČT popsali, že i další obyvatele museli uložit podobně jako paní Valju. „Venku jsme našli mrtvolu ženy, tak jsme ji zabalili do koberce a pohřbili,“ sdělil senior.

10:31
Dnes

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v této zemi vznikly stovky firem vyrábějících zbraně a vojenskou techniku. Mnohé z nich ale mají problémy s financováním produkce a obávají se, že se mohou stát terčem zesilujících ruských raketových útoků. Jejich majitelé říkají, že do podniků investují vlastní peníze, aby přežily, a na vlastní náklady přesouvají výrobu, aby je nevypátrali Rusové. Na vládu naléhají, aby zakročila proti podle nich přebujelé byrokracii, která provází státní nákupy zbraní, napsala agentura Reuters.

9:54
Dnes
!

K 19 rokům vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou odsoudil dnes Krajský soud v Plzni devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Podle soudu loni v srpnu vylákal svou známou na procházku k řece, cestou ji spoutal, znásilnil, bodl a řízl ji do krku, pak ji svlékl, zabalil do igelitu, polil savem, shodil ze srázu a napůl zahrabal listím. Dívka předstírala, že je mrtvá, což jí zřejmě zachránilo život. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady.

9:40
Dnes

Ruské síly dosáhly postupu v šesti obcích v Donbasu na východě Ukrajiny, píše dnes agentura Unian s odvoláním na analytiky zpravodajského kanálu DeepState, blízkého ukrajinské armádě.

Zobrazit celý online

Video  Tisíce Ukrajinských vojáků v zajetí. Babiš půjde před soud. A co se dělo po pohřbu Abrháma  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa