Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinec Ihor se vrátil z Česka bojovat proti Rusům: Koncem května ve válce padl

Autor: pma - 
8. června 2022
10:30

Po vypuknutí války na Ukrajině, kterou koncem února rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin, se mnoho Ukrajinců žijících v České republice rozhodlo nasadit vlastní život a vyrazit zpět do rodné země na pomoc. Pro mnoho z nich se bohužel toto rozhodnutí stalo osudným. Jedním z nich byl Ihor Šalapin.

Podobně jako mnoho dalších Ukrajinců dlouhodobě žijících v Česku vyrazil Ihor Šalapin zpět do své rodné vlasti, aby se postavil ruské agresi. Ihor pocházel z města Rovno, které leží v západní části země.

Tři měsíce statečně riskoval život, až 25. května padl. Ukrajinský hrdina zemřel v boji proti ruským okupantům nedaleko Severodoněcku. Na twitteru to potvrdil velvyslanec Ukrajiny v České republice Yevhen Perebyinis.

„V únoru ještě pracoval v Česku, ale když se dozvěděl o ruské invazi, hned 25. února stejně jako tisíce dalších Ukrajinců, odjel do Ukrajiny bránit svoji vlast. Čest jeho památce,“ uvedl velvyslanec.  „Obdiv a vděčnost Ihorovi a všem hrdinům,“ napsal pod příspěvek i hudebník Michal Horáček.

Během války zemřelo přes 240 dětí

Válka na Ukrajině trvá od 24. února a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se blížila ke konci. Ruské straně se nepodařilo dobýt původní cíle, mezi něž patřilo například obsazení Kyjeva a dalších větších měst. Kruté boje však pokračují hlavně na jihovýchodě země.

Podle bilance ukrajinského generálního štábu přišlo Rusko o 31 150 vojáků, 1381 tanků a 210 letadel. Údaje o ztrátách, které obě strany uvádějí, není možné nezávisle ověřit. Ukrajinská generální prokuratura ve středu 1. června uvedla, že od začátku ruské invaze zemřelo na Ukrajině nejméně 243 dětí a 446 dalších bylo zraněno.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Zeman ostře: Putin před soud! Rozloučení s Abrhámem A Shakira v Česku s manželem  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa