Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První dáma Zelenská se otevřela o dětech: Dcera přišla o maturák, ze syna je vojenský expert

Autor: Darina Jíchová - 
1. června 2022
10:21

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská v rozhovoru s novináři odhalila, jak se svými dětmi mluví o válce, která momentálně devastuje jejich zemi. Řekla, že je velmi upřímná a otevřená. Zároveň se otevřela o nucené separaci, ke které je ruská agrese přinutila, Zelenská s dětmi dlouho nebyly v osobním kontaktu s prezidentem Volodymyrem Zelenskym. Podotkla také, že ukrajinský prezident má „speciálního vojenského poradce“, rady totiž dostává i od svého devítiletého syna Kyryla, napsal list Daily Mail.

Zelenská uvedla, že dcera Oleksandra (17) i malý Kyrylo jsou si dobře vědomi toho, co se v jejich domovině děje, s úsměvem dodala, že syn se snaží otci radit v tom, co by měla jejich armáda dělat. „Rusko si myslelo, že zničí naše národní uvědomění,“ podotkla, že to byla součást jejich neospraveditelné  a nelegální invaze Ukrajiny. Připustila rovněž, že efekt, jaký konflikt má nejen na její rodinu, jí láme srdce.

Slovenská prezidentka Čaputová v Kyjevě s prezidentem Zelenským a jeho manželkou Olenou. Slovenská prezidentka Čaputová v Kyjevě s prezidentem Zelenským a jeho manželkou Olenou. | Facebook Zuzany Čaputové

Dcera přišla o maturitní ples

První dáma se stará hlavně o své děti, její manžel má „horu úkolů“ spojených s vedením země uprostřed války, komentovala nastavení v rodině. „Naštěstí jsme zvládli si zorganizovat životy tak, že děti nikam nemusí a já se nemusím vzdalovat od dětí. A vedle toho dcera maturuje, takže se všichni trochu bojíme. Je to důležitý mezník jejího života, bohužel se děje během složitého období. Nechystá se na žádný maturitní ples. Nic. Školu dokončuje na dálku, přihlášky si dala na ukrajinské univerzity,“ odhalila.

Malý Kyrylo se také učí z domova. „Asi jako všechny naše děti. Já se do jeho výuky rovněž zapojuju, chci, aby se děti vrátily do škol k 1. září,“ prohlásila první dáma. „Nějak se to snažím přežít, tohle celé období a separaci. Ano, naše rodina je rozdělená. Volodymyra teď už vídám pravidelně v kanceláři, pokud tam přijdu a on zrovna není na jednání. Ale děti? Ano, rozumí tomu, že to jednou skončí a tátu zase uvidí, ale otázka kdy je v naší rodině konstantní,“ vysvětlila.

Ze syna je expert a poradce

„O válce se snažím mluvit upřímně a otevřeně, s dcerou je to samozřejmě snazší, už je v podstatě dospělá. Čte všechno, vidí všechno a ví, jakých vítězství musíme dosáhnout. S mladším Kyrylem je to jiné, roste nám z něho malý politolog, všechno ví, rozdává vojenské rady, co bychom měli pořídit… A to nejen doma mně, ale i otci. Říká, jaké tanky, letadla a helikoptéry má Ukrajina nakoupit, co nám chybí. Ukazuje na země, co nám nepomohly, a na ty, co ano. Je to vojenský expert,“ zhodnotila Zelenská.

Rusko podle ní Ukrajinu nevidí jako nezávislou zemi. „Podle mého osobního názoru na nás nenahlížejí jako na národ s vlastním sebeuvědoměním. Řada z nich si myslí, že jsme součástí jejich společnosti. Naše muzea, naše kultura, naše písně a literatura jsou jasným důkazem toho, že to tak není, že máme vlastní národní uvědomění a oni nám ho chtějí zničit,“ zakončila Zelenská.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa