Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská armáda by mohla zkolabovat, tvrdí vojenští experti. Co podle nich rozhodne?

Autor: Darina Jíchová - 
1. června 2022
05:00

Ukrajinská armáda denně ohlašuje ruské ztráty, ruský prezident Vladimir Putin měl při své invazi přijít už o více než 30 tisíc vojáků. Ruské ozbrojené síly měly být nezměrným kolosem, přestože Kreml počty zajatých, zraněných či padlých nekomentuje, čím dál častěji se objevují náznaky, že tyto počty nejsou zanedbatelné. Podle tajného a detailního rozboru britských analytiků by to mohlo vést ke kolapsu celé ruské armády.

Zprávu o analýze přinesl list The Mirror.Putin věří, že ztráty přesahující 30 350 stojí za malé vítězství, které se mu podařilo dosáhnout na Ukrajině,“ stojí v reportu, který byl předložen vládním špičkám a který mají novináři k dispozici. Přestože Rusové dosáhli jistých dílčích úspěchů, invaze se jim nedaří a počty padlých by mohly způsobit rozpad jejich armády. „Krvavá oběť je moc vysoká,“ hodnotí experti ve svém rozboru.

Putin se upíná k Donbasu

Putin nepřichází jen o vojáky, ale i techniku, z Ukrajiny neustále chodí zprávy o zničených tancích či transportérech, sestřelených helikoptérách a stíhačkách, Kyjev nevynechá jedinou příležitost, aby se pochlubil, co se mu podařilo. Analytici mluví o ruské katastrofě, zároveň zdůrazňují, že Putin věří v dosáhnutí „dílčího vítězství“ ve své válce.

Experti se rovněž shodli na tom, že ani další prohry Putina nedonutí k užití jaderných zbraní, nicméně rovněž podotýkají, že ruský prezident se upnul k plnému dobytí Donbasu, což následně bude „jeho páka proti Kyjevu“. Dále doplnili, že totální neúspěch na Ukrajině povede k Putinově pádu. Zmínili také, že přibývá zpráv o dezerci v ruské armádě, vojáci jsou nespokojeni s podmínkami, za kterých musí bojovat, s nekvalitní výbavou, nedostatkem jídla, rozkazy a těžkými ztrátami.

Útoky připomínají minulé století

„Rusko se pokoušelo dosáhnout rychlého a rozhodného vítězství na Donbasu, ale neuspěli. S námahou postupují o kilometr až dva denně. Útoky připomínají spíš rok 1945 než 2022. Putin byl zatím schopen tuto neúspěšnou realitu skrýt před ruskou veřejností, případně svalit vinu na nějaké své velitele, které nechal zatknout a nahradit,“ uvádí analýza.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

„Ruská populace až do současné doby Putinovi zobala z rukou a přijímala jeho dezinformace. Zaznamenali jsme pokusy v Kremlu, kdy se lidé pokoušeli prezidenta a jeho nejužší okruh upozornit, že věci nejsou tak, jak se předpokládalo a že se to bude ještě zhoršovat. A zhoršovat tak moc, až ke katastrofickému stavu,“ pokračují odborníci. Komentátor Bruce Jones zaměřený na Rusko pro The Mirror doplnil, že ruská armáda musí mít hranici ztrát, za kterou nemůže jít.

„To bude moment posledního hřebíku do rakve, bod zlomu pro jejich ozbrojené složky, které se stanou tak zdecimované, že zkolabují. Už se tomu tak dělo, ale v rámci menších celků,“ řekl novinářům. Kreml stále trvá na tom, že na Ukrajině nevede válku, ale provádí „speciální vojenskou operaci“, nyní už ne k „osvobození a denacifikaci“ celé Ukrajiny, ale Donbasu. „Osvobození Donbasu je pro Rusko prioritou,“ potvrdil v neděli šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Ukrajina nepodstoupí své území Putinovi

„Vítězství na Donbasu by mohlo stačit na to, aby Putin stáhl svoje vojáky ze zbytku Ukrajiny,“ domnívá se editor Chris Hughes, který se zabývá hlavně tématy obrany a bezpečnosti. „Možná by tato jeho výhra mohla ukončit celý konflikt, který zabil nejen desetitisíce vojáků, ale také nespočet civilistů,“ poznamenal Hughes. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho poradci nechtějí slyšet ani zmínku o tom, že by se Ukrajina měla vzdát části svého území, trvají na tom, že se Rusové musí stáhnout do „předúnorových pozic“.

Video  Expert o spekulacích o nemoci či smrti ruského prezidenta: Putinova izolace a děsivá zpráva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa