Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Je čas si promluvit,“ vzkázal Zelenskyj Putinovi. Rusy viní z blokování humanitární pomoci

Autor: ČTK - 
19. března 2022
07:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ve svém pravidelném nočním videoprojevu vyzval Moskvu ke smysluplným a upřímným mírovým rozhovorům, Rusko se podle něj jinak bude z války na Ukrajině zotavovat řadu generací. Kyjev podle něj od začátku nabízí mírové řešení. Obě strany spolu jednají již několik týdnů, rozhovory zatím nepřinesly zásadní průlom.

„Chci, aby mě teď všichni poslouchali, zejména v Moskvě. Nastal čas na setkání, je čas si promluvit,“ řekl. „Nastal čas obnovit územní celistvost Ukrajiny. V opačném případě budou ztráty pro Rusko tak velké, že vám bude zotavení trvat několik generací,“ dodal.

Ukrajinský prezident rovněž řekl, že Rusko úmyslně blokuje dodávky humanitární pomoci do měst, která jsou často pod silnou ruskou palbou. „Je to úmyslná taktika (...). Je to válečný zločin a budou se za to zodpovídat, na 100 procent,“ poznamenal.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Dodal rovněž, že stále nejsou informace o tom, kolik lidí zahynulo v rozbombardovaném divadle v obléhaném přístavu Mariupol. V krytu v budově se podle něj ukrývaly stovky lidí, úřady již od čtvrtka uvádějí, že se jich podařilo dostat ven přes 130. Dnes doplnily, že zatím neregistrují žádné úmrtí, odklízení trosek však podle nich komplikuje pokračující ruské ostřelování.

Video  Epicentrum - Tomáš Pojar  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa