Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf OSN jednal se Zelenskym během leteckého poplachu: Rada bezpečnosti selhala, připustil

Autor: ČTK - 
28. dubna 2022
21:47

OSN dělá vše, co je v jejích silách, aby umožnila evakuaci z Mariupolu. Po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě to podle Reuters řekl generální tajemník organizace António Guterres. V ukrajinském hlavním městě byly během Guterresovy návštěvy hlášeny výbuchy a oznámen letecký poplach.

„V tuto chvíli můžu jen říci, že děláme vše, co můžeme, aby se tak stalo. Nebudu dávat žádný komentář, který by této možnosti mohl zabránit,“ sdělil Guterres.

Prezident Zelenskyj uvedl, že po jednání se šéfem OSN věří v „pozitivní výsledek“, pokud jde o prolomení blokády mariupolských oceláren Azovstal. Tento průmyslový areál je posledním místem odporu v Mariupolu. Vedle vojáků se v něm podle Kyjeva v zoufalých podmínkách skrývají i stovky civilistů.

Zelenskyj také zdůraznil, že Ukrajina je připravena s Ruskem o zajištění bezpečí pro lidi v Mariupolu ihned jednat. „Ukrajina je připravena k bezodkladným rozhovorům o evakuacích lidí z oceláren Azovstal a k okamžitému vyplnění dosažených dohod,“ řekl prezident. Dodal, že od Ruska očekává „humánní přístup“ k vojákům a civilistům uvězněným v areálu.

Šéf OSN kromě toho po setkání se Zelenským prohlásil, že Rada bezpečnosti OSN neudělala dost pro odvrácení války na Ukrajině. „Rada bezpečnosti OSN selhala v tom, že neudělala vše, co bylo v její moci, aby zabránila této válce a aby ji ukončila,“ řekl podle agentury AFP Guterres. Doplnil, že tato skutečnost je pro něj zdrojem velkého zklamání, frustrace a zloby.

Před schůzí v Kyjevě Guterres navštívil nedaleké město Buča, kde podle ukrajinských představitelů ruští vojáci povraždili stovky civilistů. Generální tajemník při této příležitosti podle agentury AFP vyzval Rusko, aby spolupracovalo s Mezinárodním trestním soudem (ICC) při vyšetřování možných válečných zločinů spáchaných během jeho invaze na Ukrajinu.

8:02
Dnes

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 15 ze 16 útočných dronů, které během noci vyslalo Rusko, uvedl ráno server RBK-Ukrajina. Rusové na Ukrajinu také vystřelili dvě balistické rakety Iskander-M, avšak letectvo se nezmínilo, kde tyto rakety dopadly, dodal server BBC News. 

6:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruské síly v noci na dnešek opět zaútočily na Ukrajinu za pomoci dronů Šáhed íránské konstrukce, uvedla ukrajinská média s odvoláním na úřady a velitelství letectva.

V Oděse bezpilotní letouny poškodily 14 bytů a zranily sedm lidí, včetně dvou dětí, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady a velitelství jižního uskupení ukrajinských sil. Podrobnosti o následcích náletů na Kyjevskou a Čerkaskou oblast ještě nejsou známy.

22:02
22. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme, pokračovat budeme zase zítra ráno. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

O evakuacích civilistů jednal šéf OSN předtím v úterý v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Zelenskyj dříve označil za chybu, že Guterres se rozhodl nejprve vydat do Moskvy a až poté do ukrajinské metropole.

Ukrajinská agentura Unian úterní Guterresovo jednání označila za fiasko. OSN sice po setkání v prohlášení uvedla, že Putin v podstatě souhlasí se zapojením OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže do evakuací z mariupolských oceláren Azovstal, ale mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ve středu řekl, že konkrétní dohody o účasti těchto mezinárodních organizací na evakuacích zatím nejsou.

Video  Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu  - Reuters/ Ria Novosti
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa