Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sněmovna kývla na změny v lex Ukrajina: Omezíme zneužívání dávek, věří Rakušan

Aktualizováno -
31. května 2022
20:58
Autor: ČTK, for, simao - 
31. května 2022
13:46

Sněmovna schválila ve zrychleném procesu novelu lex Ukrajina. Předloha zejména předpokládá to, že ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky pobírat pětitisícovou humanitární dávku nebudou. Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Zkrátila se také dobu, po kterou jim bude placeno zdravotní pojištění na 150 dnů podle návrhu opozice. Koalice si pochvalovala konstruktivní debatu, která vedla k upřesnění novely a k rozumným pozměňovacím návrhům. 

Co se novelizovalo? 

  • Zpřísňuje se poskytování humanitární dávky. To by mělo mimo jiné pomoci i proti dávkové turistice

  • Humanitární dávku by neměl dostávat takový uprchlík, který má zajištěné ubytování a stravu. Bude také nutné dokázat trvalý pobyt v místě, kde bude o dávku žádat.

  • Zdravotní pojištění bude hrazeno vyjma dětí a seniorů jen po dobu 150 dnů. Nahradí to stávající opatření, které uprchlíkům mělo pojištění hradit po dobu jednoho roku. Vláda navrhovala 180 dní, kývlo se ale na návrh opozičního ANO. 
  • Na solidární příspěvek domácnostem za bezplatné ubytovávání ukrajinských běženců budou mít podle novely nárok i ti ubytovatelé, u kterých si uprchlíci platí spotřebu plynu a elektřiny sami. Pokud lidé poskytnou celé byty, příspěvek by dostávali pouze v případě, že předchozí měsíc bylo obydlí prázdné
  • Novela dále výslovně odmítne dočasnou ochranu občanům Evropské unie. Prodlouží lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní, a naopak zkrátí dobu, v níž musí uprchlík nahlásit změnu místa pobytu, z 15 dnů na tři dny. 

Vládní úpravy zákona zvaného „lex Ukrajina“ poslanci projednávali jako první bod schůze. Už zkraje jednání si před odhlasováním programu vzal slovo předseda SDP Tomio Okamura, který navrhl, aby se ve Sněmovně řešila „neschopnost“ současné vlády. Šéf této opoziční strany je v posledních měsících znám jako obstrukční poslanec, který často dlouze hovoří - někdy i více jak 6 hodin. Nakonec mluvil jen krátce a žádný z jeho bodů se do programu nedostal. Kritizoval vládu za to, že upřednostňuje uprchlíky a znovu vyzýval k demisi.

Kalousek: Okamura je prodavač nenávisti

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09) se jedná o „nenávistný kolovrátek proti uprchlíkům z Ukrajiny“ jak uvedl na twitteru. „Ženám a dětem, jejichž muži a otcové brání vlast proti Rusům, kterým on a jeho xenofobní parta roky nadbíhali. Jsem hrdý, že Češi pomáhají lidem v nouzi. Havel a Winton, ne Sládek a Okamura!“ dodal. 

Válkovi v kritice sekundoval i expremiér Miroslav Kalousek. Ten pod jeho post dodal, že nejhorší na tom je, že takové řeči nejspíše Okamura ani nemyslí vážně. „Říká to jenom proto, že věří, že mu to nažene hlasy a ono je mu to bohužel nažene. Je to celkem úspěšný prodavač nenávisti,“ uvedl Kalousek. 

Kritikou nicméně nešetřilo ani opoziční ANO, které ale bylo umírněnější. Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová například poznamenala, že návrh poslanci za hnutí podpoří kvůli krizi, nicméně jsou stále v očekávání, že vláda přijde s jasně daným a detailnějším strategickým plánem. 

Podle koaličních poslanců se opozice „stébla chytá“ a není pravdou, že vláda nic nedělá. „Vláda nic neudělala? Vláda, která svolala okamžitě krizový štáb ještě o víkendu bezprostředně po invazi? Tři dny od invaze jsme vytvořili systém, který funguje doteď a osvědčil se. Naše vláda se osvědčila zásadním způsobem. Nevidíte si do pusy,“ bránil se kritice ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Rakušan ve své řeči také odpovídal na dotazy poslanců k tomu, jak se bude krize řešit. Znovu zopakoval, že vláda udělala vše co mohla a řeší už problémy i nových příchozích a odchozích. Zmínil také, že na českou vládu nemohou házet některé ukrajinské záležitosti.Na závěr diskuze zmínil, že se debatovalo i o motivacích, jak přemístit Ukrajince z Prahy, na stole podle něj bylo i snížení humanitární dávky pro hlavní město, což je ale podle něj nepřípustné. Reagoval tím na kritiku poslance Patrika Nachera (ANO). Podle Rakušana se nyní odhaduje, že Prahu opustí v rámci motivací asi 3 tisíce lidí a připravuje se několik dalších řešení. Dodal, že i v ostatních státech, ale i krajích, je normální, že ve velkých městech je koncentrace uprchlíků vždy větší. 

Poslanec a hejtman  Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) kritizoval, že vláda nepřispívá krajům. „Neviděli jsme ani korunu,“ zmínil ve Sněmovně s tím, že peníze dorazily jen na ubytování, což ale nepokryje žádné další výdaje. Nicméně zdůraznil, že návrh Lex Ukrajina II. musí být přijat, jinak se systém zhroutí. Vyzýval také ke konstruktivní debatě. K té pak podle koalice opravdu docházelo. 

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)(19.5.2022) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)(19.5.2022) | Blesk:Jakub Poláček

ANO uspělo se svým návrhem

Poslanci opozičního hnutí ANO navrhnuli další zkrácení doby, po niž hradí stát uprchlíkům z Ukrajiny zdravotní pojištění. Pozměňovací návrh reagoval na vládní návrh, který říká, že by se pojištění hradilo 180 dnů - tedy půl roku od původního nápadu jej platit celý rok. Na závěr večera poslanec za ANO Milan Brázdil požadoval, aby se tato doba zkrátila na 120 nebo na 150 dní. S návrhem 120 dnů nebyl vysloven souhlas, Sněmovna ale kývla na 150 dnů. 

Brázdil v obhajobě svého pozměňovacího návrhu uvedl, že 90 dnů či případně 60 dnů by bylo dostatečných k tomu, aby si Ukrajinci nějakou práci našli. Nakonec ale uznal, že 150 dnů je adekvátnější vzhledem k tomu, co zaznělo během debaty. 

Slovo si vzal z koalice také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09), který chtěl uklidnit obavy, že kvůli uprchlíkům dojde ke zhoršení zdravotní péče. „Jako ministr nedopustím, aby k tomu došlo,“ podotknul. Podle něj se udělá vše proto, aby měli jak Češi, tak i Ukrajinci přístup k praktickému lékaři či ke stomatologii. A poděkoval za poměrně rozumnou debatu, která ve Sněmovně probíhala. 

Konec humanitární dávky pro zajištěné i řešení dávkové turistiky

Uprchlická předloha uvádí, že běženci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku.

Od druhého měsíce bude tato podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice. 

Opatření míří na to, aby „lidé, kteří přicházejí do ČR, sami se snažili si najít zaměstnání a tím zároveň do systému přispívali“, poznamenal na tiskovce ve Sněmovně vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Cílem je rovněž „eliminace některých pokusů zneužívání sociálních dávek, které jsou v ČR udělovány“, poznamenal Rakušan.

 Rakušan uvedl, že do pracovního procesu se zapojilo 64.000 uprchlíků, což pokládá za „velmi optimistický počet“. V Česku je podle něho kolem 300.000 běženců, z nichž polovinu tvoří děti.

„Už v téhle chvíli je to zpřísnění. My tady klademe nároky na příchozí z Ukrajiny, aby si našli své zaměstnání, aby si našli místo v pracovním procesu. Na druhou stranu si uvědomme, že jsou to mnohokrát lidé, kteří přijdou do úplně cizího prostředí, ve kterém se zorientovávají, snaží se zajistit život pro svoje děti, adaptační skupinu, výuku jazyků. Prostě není ten přechod jednoduchý. Já skutečně vím, o čem mluvím, ty lidi vidím zblízka,“ říkal ve Sněmovně Rakušan. Zpřísňující předlohu, která doputovala do Sněmovny, označil za zdravý kompromis.

Video  „Dávková turistika“ uprchlíků do Česka? Prověřujeme to, říká mluvčí policie. A popsal zneužívání Ukrajinců  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Předloha také zpřísňuje některá pravidla dočasné ochrany, výslovně z ní vyjme obyvatele Evropské unie. Úřady budou moci posuzovat žádost o ochranu až dva měsíce, naopak běženci budou muset hlásit změnu pobytu do tří pracovních dnů. Návrh počítá také s tím, že Česko i po skončení nouzového stavu nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům.

 
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Kompletní online

 

Video se připravuje ...
Další videa