Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podcast: Z ambasády v Kyjevě do Prahy. Kateryna nyní učí ukrajinské děti česky

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
12. května 2022
05:00

Do Česka přišlo od začátku války přes 300 tisíc ukrajinských uprchlíků. Mezi nimi je i Kateryna Mychajlova, která před invazí pracovala na české ambasádě. Z Kyjeva vůbec odjíždět nechtěla, ale po těžké hádce s rodiči, nakonec zamířila do Prahy. Zde vystudovaná bohemistka učí ukrajinské děti češtinu. Jak těžko pro ni bylo opustit Ukrajinu, prozradila Kateryna v Blesk Podcast.

K české kultuře se Kateryna dostala již ve svých pěti letech, kdy obdržela jako dárek knihu českých lidových pohádek. Po maturitě se rozhodla, že bude studovat zajímavý jazyk, který v jejím okolí nikdo neovládal. Vybrala si proto slavistiku a z nabízených možností si vybrala bohemistiku. Během studií zavítala i do Brna, kde krátce žila. Ačkoliv to sama nečekala, češtinu nadále používala v poslední své práci. na české ambasádě v Kyjevě pomáhala vyřizovat českým úředníkům a diplomatům nejrůznější záležitosti.

Během té doby si všímala, jak jsou si slovanské národy v lecčems příbuzní. „Myslím si, že Češi a Ukrajinci si jsou podobní v lidskosti, jsme otevření a naše jazyky patří k jedné jazykové kultuře. Jinak jsme různí a měli jsme odlišnou historii, ale tyto společné vlastnosti umí spojit naše odlišnosti,“ říká Kateryna.

Hodinové fronty  

Již před silvestrovskou nocí byly podle Mychajlovy Ukrajinci nervózní a ve společnosti se různě spekulovalo, kdy Rusové zaútočí. Nikdo ale nechtěl přijít o své pohodlí a všichni v mírném strachu čekali. K invazi došlo v ranních hodinách 24. února. V ten den se Kateryna snažila pracovat, ale nemohla se příliš soustředit, protože se bála o bratra, který bydlel v městečku u Kyjeva. „Stihl z Brovarů odjet, než tam dopadly dvě rakety. Celé ráno jsem pak strávila ve frontě na bezince a na bankomat. Vůbec nikdo vás na to nemůže připravit. Vůbec,“ líčí Kateryna, jak dvě hodiny trčela v jedné frontě. Pár kilometrů od ní dopadaly rakety a ona během vyčkávání slyšela hluk výbuchů a cítila pod nohami otřesy půdy.  

I když se v dalších desítkách hodin Rusové blížili, byla rozhodnutá, že nikam nepojede, protože má v Kyjevě rodiče. V ukrajinském televizním zpravodajství se však v dalších dnech začaly postupně vyskytovat informace o tom, jak Rusové zabíjejí, mučí obyvatele a znásilňují ženy. „Pak jsem měla rozhovor s rodiči a moc mě prosili, abych alespoň já odjela. Bratr je muž a zdravotník, tak odmítl odjet. Rodiče také chtěli zůstat. Já tu chtěla být s nimi, ale to rodiče nechtěli a celou noc jsme si o mém odjezdu povídali. Bylo to i s brekem a hádkami,“ vzpomíná na těžkou noc. Druhý den ji rodiče odvezli na autobus a Kateryna odjela autobusem do Lvova.

Návrat domů

V okolí města se chtěla usadit, ale když zavolala rodičům, maminka ji se slzami v očích prosila, aby překročila hranice Ukrajiny a odjela do úplného bezpečí. „Když je to tvoje maminka, tak nemůžeš říct ne,“ líčila se slzami v podcastu. Nakonec 10. března, díky kamarádům z dob studií v Brně, se Kateryna dostala do Ostravy a o pár dní později do Prahy. Zde si našla práci a aktuálně v rámci programu MČ Prahy 9 učí ukrajinské děti češtinu. Mladší děti se podle ní učí rychle. Nikomu z její rodiny se nic nestalo. Rodiče pracují víc na zahrádce a méně sledují zprávy, bratr se ženou vypomáhají v nemocnici a prarodiče jsou taktéž v pořádku. „Stále nechtějí, abych se vrátila. Já ale zpět na Ukrajinu pojedu. Je to můj domov,“ trvá na svém statečná Kateryna.

Jak se děti učí češtinu a kolik Ukrajinců zde chce odhadem zůstat, prozradila Kateryna Mychajlova v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Z ambasády v Kyjevě do Prahy. Katerina učí ukrajinské děti česky  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa