Po premiéře byl nový seriál o pěveckých počátcích Ivety Bartošové chválený ze všech stran a nadchl i samotného Artura: „Už jsem věděl, o čem bude pojednávat. Nyní jsem spíš koukal, jak výborně to bylo natočené,“ řekl bezprostředně po zhlédnutí pro web TN.cz. Bez jeho souhlasu mohla skončit pětiletá práce Samira v koši.

Na první setkání nad scénářem doprovázel syna Bartošové jeho nevlastní bratr Jiří Štaidl. Michal Samir šel na schůzku s tím, že Artur projekt zamítne: „Upřímně jsem nepočítal s tím, že by to Artur povolil. Řekl jsem mu, že pokud si to nepřejí, tak těch pět let práce položím a naprosto vás chápu. Na osobní úrovni si jen stěží představím, jaké to pro ně muselo být ze všech stran. Myslím si, že tento lidský přístup vedl k tomu, že to Artur nakonec povolil,“ popisuje režisér pozadí jednání s rodinou Ivety Bartošové. Jiří Štaidl jej podle Samira doprovázel, aby nebyl Artur sám proti přesile tvůrců a měl větší pocit bezpečí.

Gesta, mimika

Následně jej Artur propojil se svojí tetou Ivanou, dvojčetem Ivety. Ta k němu měla velký odstup a dlouho mu trvalo, než jí vysvětlil svůj záměr. Při rozhovorech v ní několikrát Ivetu zahlédl: „Přestože ony jsou dvojčata, tak ony si na první dobrou nejsou vizuálně podobné. Iveta byla blondýna, Ivana bruneta. Na druhou dobrou si ale podobné jsou. Když promluví, tak vidíte drobná gesta, drobné mimické rysy a najednou tam vidíte a cítíte, že to jsou sestry, které si na začátku byly sakra blízko,“ líčí své pocity, které získal z videohovorů, které na dálku vedl s Ivanou žijící ve Švýcarsku.

Došlo také na setkání s rodinou zesnulého zpěváka Petra Sepéšiho, který byl pro počátky kariéry Bartošové zásadní. Podle Samira byli v Československu vnímaní jako Romeo a Julie osmdesátých let. O Sepéšim rozprávěl autor scénáře asi s tím nejpovolanějším: „Seděl jsem s bráchou Petra na balkóně v Sokolově a skutečně jsme si hodiny a hodiny povídali nad rodinnými alby. A viděl jsem na fotkách, jak je Petr v obložení žen a svých přítelkyň,“ zároveň vyvrací Michal Samir dotaz moderátora, že by byl populární zpěvák gay, jak se dodnes někdy spekuluje.

Není to Iveta dle rodiny

Od obou rodin dostal po několika jednáních svolení, aby svůj pohled zfilmoval a překvapivě se původní scénář nelišil od vzpomínek obou rodin. „Někdy mají lidé pocit, že to, že já jsem mluvil s rodinou, ať už u Ivety nebo u Petra, znamená, že ta rodina mi nastavila nějaký obrázek, podle nějž jsem měl splnit jejich představy. A přesně tak to nebylo. Já jsem totiž na tom pracoval pět let, než jsem začal točit a k rodině jsem se dostal až poslední rok,“ vyvrací mýty Samir a dodává: „Vycházel jsem z informací mimo rodinu, a když jsem jejich výpovědi srovnal s mým scénářem, tak se nelišily.“

Proč Ivetu Bartošovou vnímá jako smutnou princeznu z Beskyd, proč zakázal herečce Anně Fialové cokoliv číst o posledních letech Ivety Bartošové a jaké vzácné záběry má na Karlose Vémolu, prozradil režisér Michal Samir v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Režisér Ivety promluvil o vyjednávání s rodinami Bartošové a Sepéšiho Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
71 fotografií