Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Irina a Serhej utekli z Kramatorsku do Prahy: Čtyři dny cestovali vlakem s měsíčním miminkem!

Autor: rc, Anastasiia Aharkova, Proukrainu.cz - 
3. května 2022
05:00

Doufali, že válka brzy skončí a budou se moci vrátit do svého domu v ukrajinském Kramatorsku. Manželé Serhej a Irina Božedajevovi zrovna začali s jeho rekonstrukcí. Ovšem veškeré plány jim překazila válka. Irina si první den myslela, že přišla jen bouřka, než si uvědomila, že jde o výbuchy. Nejdříve utekli se svými třemi dětmi k rodičům a posléze se rozhodli zemi opustit. Čtyři dny cestovali s měsíčním miminkem do bezpečí na Slovensko a pak se vydali do Prahy. Pouhé dva dny poté, co přijeli do Čech, vesnici rodičů zasáhly rakety. Minimálně jedna z raket měla nápis "pro děti". Cestu popsala pro web Proukrainu.cz.

Serhej a Irina Božedajevovi z Kramatorsku žili klidným životem. Vychovávali dvě děti a před měsícem se jim narodil třetí potomek. Klidný rodinný život ale zničila ruská invaze na Ukrajinu. Jako mnoho dalších rodin na Ukrajině se probudili 24. února do válečného běsnění. Přitom právě čtyřiadvacátý únor měl být příjemný rodinný den. Jejich nejstarší dcera slavila narozeniny a celá rodina se měla sejít u rodinného stolu. Nestačili nakrojit ani narozeninový dort.

Video  Serhej a Irina Božedajevovi z Kramtorsku utekli s třemi dětmi před válkou do Prahy.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Myslela, že je bouřka

„Nakrmila jsem dítě a uložila ho do postele,“ popsala osudný den Irina. Náhle uslyšela výbuch a otřásla se okna. Chvíli si prý myslela, že je to jen bouřka „Vzbudila jsem manžela, když došlo ke druhé explozi,“ uvedla s tím, že od té doby nemají klid. Utéci se ale hned nerozhodli. Serhej šel ještě do práce, zatímco jeho rodina čekala doma. Situace ve městě se ale zhoršovala, a tak 27. února sbalili pár věcí, sebrali své tři děti a odešli k rodičům. Doufali, že se brzy vrátí domů, že válka brzy skončí. „Ale ani tam to nebylo dobré. Sledovali jsme, jak kolem nás létaly rakety. A v sousední vesnici byla zničena protivzdušná obrana. To byl začátek,“ popsal. „Nevěřili jsme, ani nás nenapadlo, že by se to mohlo stát,“ dodala Irina.

Ruská letadla byla všude

Od vypuknutí bojů jim nabízeli, aby se sebrali a opustili Ukrajinu. „Ne, ne, ne, zůstaneme,“ zněla prý jejich odpověď. Vybudovali si na Ukrajině hezký život a chtěli dokončit rekonstrukci domu. Doufali, že se brzy vrátí. „Ale pak to každým dne bylo horší a horší, střely létaly blíž a blíž. Pro děti to bylo velmi děsivé, tak jsme se rozhodli jít,“ popsala Irina chvíli, která rozhodla, že opustí rodnou zemi. „Město Kramatorsk už začali ostřelovat. Přestože fronta byla daleko, ruská letadla létala všude. Nebýt dětí, asi bychom neodešli,“ popsal situaci ve městě Serhej.

Čtyři dny vlakem

Rodina proto nasedla na vlak, v němž cestovala skoro čtyři dny. „Projeli jsme Užhorod a zastavili na Slovensku. Dobře nás tam přijali, všichni se o nás skvěle starali. A pak jsme dorazili do Prahy, kam nás poslali dobrovolníci,“ řekla Irina.

Vesnice rodičů po palbou

Jen co rodina dorazila do bezpečí do Prahy, přišla zdrcující zpráva. „Dva dny poté, co jsme sem přijeli, vesnici našich rodičů zasáhla raketa, nebo šrapnel. Okna to rozbilo, ale naštěstí nikdo nezemřel. V našem městě je málo jídla a léků. Zásobování přijíždí, ale ne dostatečně,“ popsala současnou situaci v rodném městě. Rakety zasáhly vlakové nádraží a podle záběrů, které se objevily na sociálních sítích, minimálně na jedné z raket byl nápis „pro děti.“ V Kramatorsku dochází zásoby jídla, léků a paliva. Lidé čekají ve frontách i pět hodin. Ačkoliv už je rodina v bezpečí, stále myslí na své blízké, kteří zůstali na Ukrajině.

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR?

Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa