Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ukrajinci zranili šéfa ruské armády? Podle místních médií má střepinu v noze a prchá

Autor: Mii - 
1. května 2022
15:27

Zásadní oznámení přinesla v neděli odpoledne ukrajinská média. Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov, který měl v minulých dnech dorazit na Ukrajinu, byl zraněn. Napsala to agentura Unian s odvoláním na vojenského novináře Oleksandra Šulmana. Gesarimov byl podle něj zraněn během ukrajinského úderu poblíž Izjumu v Charkovské oblasti a má střepinu v pravé noze. Není však v ohrožení života.

Během útoku zemřel podle informací ukrajinských médií Gerasimův osobní strážce a generálmajor Andrej Simonov. „Generál Gerasimov a další důstojníci byli na velitelském stanovišti, když ukrajinské ozbrojené síly tvrdě zasáhly. Podle předběžných informací bylo zabito 20 vojáků,“ uvádí agentura Unian. Ta dodává, že šéf ruské armády se nyní snaží opustit Izjum, protože Rusové zde utrpěli velké ztráty a jejích posily byly odříznuty.

O přítomnosti Gerasimova na Ukrajině už dříve informoval portál Defense Express. Podle něj se objevil právě u Izjumu. Měl vést ofenzivu v Charkovské oblasti, aby Rusové pokročili ve svém postupu na Donbase.

Pokud se zpráva potvrdí, půjde o jeden z největších úspěchů ukrajinských vojáků. Ti už dříve zabili deset vysoce postavených ruských armádních činitelů včetně nejméně šesti generálmajorů.

11:23
Dnes

Podle sdělení ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala ruský úder poškodil energetickou infrastrukturu v šesti regionech: Dněpropetrovské, Vinnycké, Ivano-Frankivské, Lvovské, Čerkaské a Černivické oblasti. Někde jsou odstávky v dodávkách energií, uvedl Šmyhal a dodal, že Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany. Stanice BBC dříve informovala o přerušení v dodávkách elektřiny v Dněpropetrovské a Charkovské oblasti.

10:54
Dnes

Rumunské úřady ve čtvrtek večer na farmě nedaleko Dunaje a hranice s Ukrajinou podle všeho našly trosky dronu. Podle agentury Reuters to uvedlo ministerstvo obrany v Bukurešti.

„Úlomky, které zřejmě pocházely z dronu, byly nalezeny 28. března večer v zemědělské oblasti na ostrově Insula Mare a Brailei,“ uvedl rumunský resort obrany v prohlášení. Dodal, že rumunské bezpečnostní složky případ vyšetřují.

10:26
Dnes

Ruské invazní síly od začátku svých ofenzivních operací loni v říjnu obsadily odhadem 505 kilometrů čtverečních ukrajinského území, napsal ve své analýze bojů americký Institut pro studium války (ISW). To je přibližně jako rozloha Prahy, která se rozkládá na zhruba 496 kilometrech čtverečních. Analytici institutu zároveň upozorňují, že ukrajinské armádě se teď sice daří bránit Rusům v dosažení významných taktických úspěchů podél frontové linie, ale pokračující zpoždění v americké vojenské pomoci pravděpodobně zvýší hrozbu ruského operačního úspěchu v budoucnu.

Zobrazit celý online

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa