Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ukrajinský prezident navštívil v nemocnici osiřelé děti: Dostaly nové iPady!

Autor: rix, ČTK - 
30. dubna 2022
07:24

lja Matvienko (10) a Kira Obedinská (12) ztratili v Mariupolu kvůli ruské invazi oba rodiče. Nešťastné děti teď leží v nemocnici a léčí se ze svých zranění. Čekalo na ně ale pořádné překvapení. Přišel za nimi sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a dal jim dárky. 

Ačkoli Ilja i Kira přežili, budou se muset vyrovnat se ztrátou svých rodičů. Radost jim udělal alespoň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Navštívil je v nemocnici a rozdal jim nové iPady. Obě dítka si prožila šílené hrůzy. Po smrti rodičů je Rusové odvlekli na nepřátelské území. Ukrajinským silám se naštěstí podařilo je dostat zpět a dopravit do Ochmatdytské národní dětské specializované nemocnice. 

Až se Ilja s Kirou dostanou ze svých zranění, budou se o ně starat jejich prarodiče. Jak uvedl deník Daily Mail, když oba sirotky navštívil prezident, babička s dědou u toho byli také. Prezident Zelenskyj v dojemné scéně popřál Iljovi k narozeninám a lékaři ho ujistili, že se chlapec zcela uzdraví. V pořádku bude i Kira. „Děti jsou naše budoucnost,“ uvedl Zelenskyj a poděkoval lékařům.

Mrtvých dětí přibývá

Stastika mrtvých dětí kvůli válce na Ukrajině je i tak otřesná. Během války bylo zabito přes 200 dětí, dalších asi 400 bylo zraněno, uvedla ukrajinská generální prokuratura. Ruská armáda mezitím zesiluje svou ofenzivu na východě a severovýchodě země, oznámil ve čtvrtek ukrajinský generální štáb.

Ruské jednotky své síly soustředí zejména ve směru na Izjum a pokračují v ostřelování Charkova. V Černém moři se nyní nachází zhruba 20 plavidel ruského námořnictva včetně ponorek, uvedlo britské ministerstvo obrany na twitteru.

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
Dnes

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Rusko na Ukrajině zavádí rubl! Ceny za paliva opět stoupají. A Andělé patřili zesnulému Stypkovi  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa