Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodinná tragédie na válečné Ukrajině: Pohřbili dceru (†3 měs.), mámu (†28) i babičku (†54)!

Autor: rix, ČTK - 
28. dubna 2022
12:29

Sobotní útok ruskými raketami na ukrajinské přístavní město Oděsa si vyžádal osm mrtvých a dvě desítky zraněných. Zemřela i teprve tříměsíční holčička Kira, její maminka Valerija (†28) a babička Ludmila (†54). Na pohřeb nevinných civilistů se v Oděse sešly desítky lidí. Slzy tekly proudem. O ohavném útoku, při kterém zemřelo i miminko, se vyjádřily ukrajinské politické špičky. 

„Valerija a její 3,5měsíční dcera Kira... Včera byly zabity, když řízená střela zasáhla bytový dům v Oděse. Rusko mluví o denacifikaci Ukrajiny a ničení vojenských objektů. Bylo to dítě nacista?“ ptala se poslankyně Inna Sovsunová. Té přitakal i prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskou armádu označil za „smradlavé bastardy“.

Ruští okupanti si cíleně vybrali obytný blok, o kterém věděli, že v něm žijí nevinní civilisté. Agentura Reuters uvedla, že dvojice raket zasáhla vojenské zařízení, další dvě pak obytné budovy. Na záběrech na Twitteru bylo vidět, jak z vysokého domu vychází obrovský oblak černého kouře. 

Stovky mrtvých dětí

Během nynější války s Ruskem bylo zabito nejméně 213 dětí, dalších 389 dětí bylo zraněno, uvádí ukrajinská generální prokuratura. Ruská armáda mezitím zesiluje svou ofenzivu na Ukrajině, největší aktivitu vyvíjí na východě a severovýchodě země, oznámil ve čtvrtek ukrajinský generální štáb.

Ruské jednotky své síly soustředí zejména ve směru na Izjum a pokračují v ostřelování Charkova. V Černém moři se nyní nachází zhruba 20 plavidel ruského námořnictva včetně ponorek, uvedlo britské ministerstvo obrany na Twitteru.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Generál Šedivý: Zelenského obdivuji, ale měl by trochu brzdit. V čem chybovali v Mariupolu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa