Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Putin je ďábel v lidské podobě!“ Kněz po utrpení v Charkově odsoudil ruského prezidenta

Autor: Darina Jíchová - 
1. května 2022
13:45

Charkov patří mezi jedno z nejvíce ostřelovaných měst na Ukrajině, od počátku války patří mezi ruské cíle. Už více než 2 měsíce denně zní velkoměstem sirény upozorňující na nálet. Tvář Charkova se změnila a prosperující město je v ruinách, hasiči nezvládají hasit požáry po bombardování, nemocnice praskají ve švech a lékaři jsou nuceni pečovat o pacienty i na chodbách. Místní kněz to zhodnotil jasně, ruský prezident Vladimir Putin je pro něj „ďáblem v lidské podobě“.

V Charkově působí tým stanice Sky News, který měl možnost zpovídat lidi, kteří ve městě zůstávají. Děsivé pohledy nabízejí například nemocnice, jsou plné zraněných, mnozí z nich podstupují malé zákroky na chodbách místo v ordinacích nebo na sálech, a to z toho důvodu, že je zaprvé překročena kapacita, ale zadruhé také proto, že ordinace nejsou bezpečné – nemocniční personál je chce držet co nejdál od oken v případě útoku.

„Jsem mírumilovný člověk, myslím, ale ti lidi, co mi tohle udělali? Nechci, aby žili,“ sdělil tisku jeden z pacientů. Kvůli ruskému útoku má rozdrcené rameno. Další zraněný – člen městské rady – vypověděl, že pomáhal lidem po útoku, dvakrát se mu nálet těsně vyhnul, potřetí už takové štěstí neměl. Šrapnel ho zasáhl do nohy, zarazil se až o kost a jen těsně minul tepnu.

Nový „válečný“ stereotyp

Chod života v druhém největším městě Ukrajiny se změnil, už před vypuknutím války se vědělo, že bude ruským cílem, ale před 24. únorem si nikdo reálně neuměl představit, jak to bude vypadat. Trochu už se zažil stereotyp války – sirény, exploze, kouř, oheň, hasiči, strach, zoufalství a pláč. Takové jsou nyní jejich dny. „V rámci jednoho dne jsme v naší části města registrovali tak 5 útoků,“ shrnuli reportéři Sky News.

Infrastruktura města se hroutí pod náporem ruského ostřelování, zkáza města demoralizuje místní obyvatele. Hasiči se snaží zachránit, co se dá, jenže svůj boj prohrávají. Na vícero míst tak stoupá do oblak hustý černý kouř, který dál poškozuje životy lidí.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Zobrazit celý online

Jednou z rarit města je ortodoxní kostel, kterému se jako zázrakem po 64 dní ruské střely vyhýbají. Pravoslavný kněz Viktor Marynčak s novináři mluvil ještě před válkou, kdy vysílal na frontu vojáky. Tehdy se zavázal, že Charkov neopustí a zůstane kvůli věřícím. Své slovo dodržel. Stará se jak o civilisty, tak o vojáky, snaží se jim poskytnout útěchu – útočiště v kostele, nebo podporu duchovní. Každý den žehná profesionálním obráncům města i dobrovolníkům, modlí se za ně i celou Ukrajinu.

Kněz: Charkov neopustím

Marynčak se domnívá, že tak dvě třetiny jeho kongregace opustily město, také jim dal své požehnání, po válce se vrátí, věří. „Charkov teď není nejbezpečnější místo,“ komentoval. Duchovní zmínil také útok na čtvrť Saltivka. „Pohřbili jsme naše válečníky, navštívili jsme nemocnice, viděli jsme to nesmírné utrpení. Viděli jsme vyděšené děti, bezmocné seniory. Co na to mám říct? Láme mi to srdce,“ uvedl Marynčak.

Je to klidný muž, své odpovědi vždy velmi promýšlí. Pod tímto vším klidem, za všemi jeho modlitbami však nemůže schovat opovržení, které cítí vůči Putinovi. Mluví o něm jako o ďáblu, Satanovi s lidskou tváří. Na závěr řekl reportérům Sky News, že Charkov a svůj kostel opustí jenom v případě vážného zranění, nebo smrti. Přes veškerou devastaci Charkov dál ruskému náporu vzdoruje, stejně tak jako celá Ukrajina.

Video  Generál Šedivý: Zelenského obdivuji, ale měl by trochu brzdit. V čem chybovali v Mariupolu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa