Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin v projevu obvinili Ukrajince: Obyvatelstvo používáte jako živé štíty! Odborník vidí jen výmluvy

Autor: rc, ČTK - 
3. března 2022
19:39

Ruský prezident Vladimir Putin znovu promluvil k lidu a znovu v jeho proslovu nezaznělo slovo válka! Válku na Ukrajině nazval jako speciální vojenskou operaci. Komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák slova šéfa Kremlu okomentoval, že na nejvyšších ruských místech musí vládnout chaos a Putin zřejmě ví, že z konfliktu bude muset vycouvat, ale neví jak. Zároveň dodal, že je to začátek konce jeho režimu.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek oznámil, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině postupuje přesně podle plánu. Ruské vojáky působící v sousední zemi označil za hrdiny. Ve vystoupení přenášeném televizí také Putin vznesl několik obvinění vůči ukrajinským silám, důkazy pro svá tvrzení nenabídl.

Uvedl například, že ukrajinští „nacionalisté“ používají ukrajinské civilní obyvatelstvo jako živé štíty, napsala agentura Reuters. Ukrajinské síly konkrétně obvinil, že v rezidenčních čtvrtích rozmisťují těžkou armádní techniku. „Chci říct, že speciální vojenská operace postupuje přísně v souladu s harmonogramem, podle plánu. Všechny stanovené úkoly se úspěšně plní,“ citovala Putinova slova ruská agentura TASS.

Chaos v Kremlu?!

Slova Putina okomentoval pro ČT24 Libor Dvořák, který působí jako komentátor pro Český rozhlas Plus. „Kdyby to nestálo tisíce lidských životů, tak je to až bizarní a je neuvěřitelné k čemu se Vladimir Putin propracovává. Já opravdu začínám ještě více pochybovat o jeho duševním zdraví,“ řekl  Dvořák s tím, že v Kremlu musí vládnout neuvěřitelných chaos. „Sám Vladimír Vladimirovič přesně neví v tuhle chvíli kudy kam a výmluvy na tři tisíce indických studentů na charkovském či jakém nádraží, no to vše, prostě jenom dokresluje chaos, který musí na těch nejvyšších ruských politických místech v tuto chvíli fungovat,“ dodal v rozhovoru a dodal, že Putin a jeho nejbližší okolí musí zřejmě uvažovat o tom, jak by z konfliktu, který už trvá týden a doposud se odvíjel v neprospěch Ruska, vycouvat. „V tuhle chvíli neví jak,“ řekl Dvořák.

Někteří odborníci zastávají názor, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla být Putinovou politickou sebevraždou. Nicméně Dvořák uvedl, že si nemyslí, že válka znamená okamžitý konec Putinova režimu. „Je to přinejmenším začátek konce, protože tohle dobrodružství bylo opravdu nepromyšlené a Putinovi patrně nezbývá nic jiného, než se pokusit z toho malou vítěznou válku udělat,“ domnívá se odborník.

Ve čtvrtek proběhlo druhé kolo mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Ovšem ani v tom nevidí Dvořák naději na konec bojů. „Říká se, dokud se jedná, mlčí děla, jenže v tomhle případě se jedná a děla rozhodně nemlčí, takže tohle cesta z pekel určitě není,“ dodal.

Tvrdé sankce a pomalý postup Rusů

Západní země, které kvůli rozsáhlé vojenské invazi do sousední země uvalily v posledních dnech na Rusko tvrdé hospodářské sankce, upozorňují, že ruská armáda postupuje jen velmi pomalu a dosud neovládla žádné významné město. Metropole Kyjev, ale také druhé největší město Charkov, jihoukrajinský Mariupol a další místa jsou však pod vytrvalou ruskou palbou a bombardováním.

Invazi na Ukrajinu zahájilo Rusko minulý týden. Své aktivity v zemi označuje za „speciální vojenskou operaci“ a popírá, že útočí na civilní cíle.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

VIDEO: Putin postrašil Rusy: Hrozí nám úder Západu i jaderné nebezpečí! Ukrajina je jen kolonie

Video  Putin postrašil Rusy: Hrozí nám úder Západu i jaderné nebezpečí! Ukrajina je jen kolonie  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa