Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slavnou alej ze Hry o trůny poškodili vandalové: Sprejovali proruská hesla a písmeno Z!

Autor: pma - 
26. dubna 2022
16:36

Velkou ránu fanouškům světoznámého seriálu Hra o trůny a obyvatelům Severního Irska uštědřili zatím neznámí vandalové. Na silnici v bukové aleji, které se objevila v druhé sezoně seriálu a stala se turistickou atrakcí, kdosi nasprejoval nápis „Sláva Rusku“ a písmeno Z, které se stalo symbolem ruské okupace.

Malebný stromový tunel The Dark Hedges se nachází mezi obcemi Armoy a Stranocum v Severním Irsku. Alej učarovala i scenáristům světoznámého seriálu Hra o trůny. Zaujala je natolik, že silnici lemovanou stovkami buků použili jako lokaci v seriálu. V první dílu druhé řady tak diváci mohou vidět princeznu Arya Stark, která na Královské cestě uniká v přestrojení za chlapce z Králova přístaviště.

Seriál místo proslavil natolik, že stromový tunel jezdí obdivovat turisté z celého světa. Teď jim ale podívanou zkazilo proruské graffiti, která se na vozovce o uplynulém víkendu objevila. Obrovské písmeno Z, které se stalo symbolem schvalování války na Ukrajině a heslo „Sláva Rusku!“ šokovalo místní obyvatele i politiky.

Vandaly najdeme, slibuje politik

„Jde o svévolný vandalský čin na jednom z nejznámějších míst Severního Irska,“ odsoudil pro britský deník Daily Mail nápisy tamní politik Mervyn Storey. „Je to zcela v rozporu s vřelým přivítáním, které naše místní komunita poskytuje turistům z celého světa, kteří se přijíždějí podívat, co The Dark Hedges nabízí,“ doplnil naštvaně Storey.

Politik se taktéž vyjádřil, že Severní Irsko přijímá ukrajinské válečné uprchlíky. I když není jasné, kdo nápisy na silnici nasprejoval, politik sdělil, že se postará o to, aby byli pachatelé rychle dopadeni a potrestáni.

 

Video se připravuje ...
Další videa