Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Blinken: Rusko selhává ve svých válečných cílech! USA slíbily Ukrajině pomoc za 16 miliard korun

Aktualizováno -
25. dubna 2022
09:57
Autor: ČTK, for - 
25. dubna 2022
07:29

Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná, prohlásil dnes po návštěvě Kyjeva americký ministr zahraničí Antony Blinken. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Šéf americké diplomacie navštívil ukrajinskou metropoli společně s ministrem obrany Spojených států Lloydem Austinem. Podle dřívějších informací Reuters slíbili Ukrajině a dalším zemím v regionu pomoc ve výši 713 milionů dolarů (16 miliard Kč) a postupný návrat amerických diplomatů na Ukrajinu.

Blinken a Austin byli prvními takto vysoce postaveným americkými činiteli, kteří Ukrajinu navštívili od začátku války, již Rusko rozpoutalo koncem února.

V Kyjevě se sešli s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími vysokými ukrajinskými představiteli. O návštěvě v neděli bez dalších podrobností informoval poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč; dnes ji potvrdila i americká strana.

Návrat diplomatů

Američtí diplomaté opustili velvyslanectví v Kyjevě téměř dva týdny před ruskou invazí na Ukrajinu, která začala 24. února, a přesunuli se nejprve do západoukrajinského Lvova a poté do Polska.

Příští týden se diplomaté USA chystají obnovit své „denní cesty“ přes hranici do Lvova a urychlovány jsou plány na návrat do kyjevské mise, prohlásil podle Reuters nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí. „Osobní kontakt je nenahraditelný, a pak je v návratu do země také jistá symbolika,“ dodal.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Zmíněný představitel také řekl, že americký prezident Joe Biden oficiálně jmenuje nynější americkou velvyslankyni na Slovensku Bridget Brinkovou velvyslankyní na Ukrajině. Tato funkce nebyla více než dva roky obsazená, poznamenala agentura Reuters.

Nová vojenská pomoc

Blinken a Austin rovněž Zelenského informovali o nové vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši více než 322 milionů dolarů. „Poskytne podporu, kterou Ukrajina potřebuje, zvlášť pro boj na Donbase,“ podotkl americký činitel. „Tato podpora také pomůže ukrajinským ozbrojeným silám v přechodu k vyspělejším zbrojním a protivzdušným systémům,“ dodal.

„Návštěva americké delegace v Kyjevě je v tuto chvíli pro ukrajinský stát velmi cenná a důležitá,“ uvedl na svém účtu na facebooku ukrajinský prezident Volodomyr Zelenský. „Jsem vděčný Spojeným státům americkým za bezprecedentní pomoc,“ dodal. 

Téměř 400 milionů dolarů americké vojenské pomoci má připadnout 15 dalším zemím střední a východní Evropy a Balkánu, které od začátku války dodávají Ukrajině vojenský materiál.

Blinken: Rusko selhává

Podle Blinkena Rusko ve svých válečných cílech selhává, zato Ukrajina je úspěšná. Prohlásil to po dnešní návštěvě.

„Rusko se snažilo v rámci svého cíle odebrat (Ukrajině) suverenitu, vzít jí nezávislost. To se nepovedlo,“ řekl dnes Blinken podle stanice CNN na tiskové konferenci uspořádané poblíž polsko-ukrajinských hranic. Rusko se podle něj snažilo prosadit sílu své armády a ekonomiky, což se mu podle šéfa americké diplomacie rovněž nepodařilo.

„Nevíme, jak se bude tato válka dál vyvíjet, ale víme, že nezávislá Ukrajina bude existovat mnohem déle, než bude na scéně (ruský prezident) Vladimir Putin,“ prohlásil dále Blinken a Kyjevu přislíbil další americkou podporu.

Velvyslankyně USA: Ze Slovenska na Ukrajinu

Američtí diplomaté se vrátí na Ukrajinu od příštího týdne, uvedl později Blinken. „Poté začnou hledat způsob, jak skutečně otevřít samotné velvyslanectví v Kyjevě. Myslím, že to potrvá několik týdnů,“ dodal Blinken.

Potvrdil rovněž dřívější informaci Reuters, že americký prezident Joe Biden se chystá jmenovat velvyslankyni na Slovensku Bridget Brinkovou šéfkou diplomatické mise na Ukrajině.

Ministr obrany Austin podle Reuters řekl, že povaha boje na Ukrajině se vyvinula tak, že tato země nyní potřebuje zbraně dlouhého dosahu. „Zdůrazňují potřebu tanků. A my děláme vše, co je v našich silách, abychom jim poskytli takový typ podpory, typ dělostřelectva a munice, které budou v této fázi boje účinné,“ citovala CNN Austina.

Video  Petr Fiala v Blesku: O základně USA, pomoci Ukrajincům i rekordním zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa