Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruská zvěrstva na Ukrajině: Znásilňování a mučení bylo součástí strategie, šokuje žalobkyně

Autor: tsv - 
24. dubna 2022
18:35

Rusko plánovalo masové znásilňování a mučení civilistů hned od začátku, prohlásila ukrajinská státní zástupkyně, podle ní se jedná o válečnou strategii. Okupanti navíc zabíjejí vyděšené občany jen proto, že se jim na nich něco nelíbí. Jako příklad uvedla smrt ženy, kterou vojáci údajně usmrtili kvůli tomu, že na sobě měla černé oblečení. Státní obžaloba v tuto chvíli vyšetřuje 8 000 válečných zločinů, mezi které kromě mučení a znásilňování patří i deportace ukrajinských občanů do Ruska. Hlavním cílem Ukrajiny je teď poslat ruského diktátora za mříže.

Ukrajinská státní zástupkyně Iryna Venediktovová v tuto chvíli sbírá důkazy o genocidě a vyšetřuje přes osm tisíc případů potenciálních válečných zločinů. Vyšetřování se týká hlavně okupovaného Mariupolu a dalších těžce zasažených měst. „Dodám vám důkazy hned, jakmile budu mít přístup na tato území,“ řekla pro server Sky News Venediktovová. Podobných důkazů o těžkých zločinech denně přibývají desítky i stovky.

„Jakožto občanka Ukrajiny moc dobře chápu, proč naši politici a vůdci mluví o genocidě. Je to opravdová a obrovská, příšerná agrese proti ukrajinskému státu a ukrajinskému lidu,“ pokračovala. „Ale jakožto státní zástupkyně potřebuji přístup do Mariupolu. Měla bych mít všechny důkazy a potom až budu moct říct, že tyto odporné zločiny lze označit za genocidu.“

K nejzávažnějším zločinům podle ní dochází ve městech pod dočasnou nadvládou Rusů, v těchto oblastech zatím ale vyšetřování vést nelze. Na základě hrůz, které ukrajinské jednotky odhalily ve městech po odchodu Rusů, lze odhadnout, že situace v déle okupovaných regionech bude ještě tisíckrát horší. Například jen v Kyjevě vyšetřuje tým státní obžaloby přes tisíc případů zabitých a umučených civilistů.

Plánovali to od začátku

Zabíjení občanů bylo podle ní od začátku součástí ruského válečného plánu. „Myslím si, že je to strategie jejich velitelů, protože stejnou strategii vidíme i v jiných státech,“ vysvětlila. „Mají plán A: města by měla kapitulovat. Když nekapitulují, znamená to plán B: vyděsit danou populaci na maximum, zabíjet, znásilňovat, mučit a další brutality. Je to strategie války.“

Okupanti podle ní zabíjejí z těch nejsměšnějších důvodů, k popravě stačí se vojákům jakkoli znelíbit. Jako příklad uvedla smrt 41leté ženy, která přišla o život kvůli volbě outfitu. „Měla na sobě černou. Prostě nemám rád černou,“ řekl k věci její vrah. „Tohle je důvod, proč zabili člověka. Máme obrovské množství takových případů, kdy zabili lidi kvůli podobnému důvodu, prostě se jim nelíbili,“ uvedla Venediktovová.

Hlavní prioritou pro státní obžalobu je nyní dostat k soudu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Všichni víme, kdo je za tuhle válku zodpovědný, prezident Ruské federace,“ řekla na závěr státní zástupkyně. „Tohle je jeho plán na zničení ukrajinského národa. Jeho, nikoho jiného.“

14:52
24. 4. 2024

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně, aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany - Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

14:49
24. 4. 2024

Německý kancléř Olaf Scholz ani přes novou americkou podporu Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus Kyjevu neposkytne, společně s britským premiérem Rishim Sunakem dnes ale zemi napadené Ruskem slíbili další zbrojní podporu. Oba šéfové vlád se dnes v Berlíně rovněž shodli na tom, že Evropa musí výrazně investovat do své obrany.

„Co se týká tohoto zbraňového systému, moje rozhodnutí se nemění,“ řekl Scholz na dotaz, zda Německo nyní poskytne Ukrajině taurusy, když Spojené státy dodávají tamním ozbrojeným silám střely ATACMS. Scholz v této souvislosti připomněl, že Německo poskytuje Ukrajině po USA druhou největší zbrojní pomoc včetně protileteckých systému Patriot či Iris-T. Zároveň vyzval další státy, které by systémy Patriot mohly Ukrajině dodat, aby tak učinily.

14:10
24. 4. 2024

Česko si uvědomuje výtky, které mu kvůli nenávistným projevům vůči ukrajinským uprchlíkům adresovala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Problém předsudečného násilí stejně jako další výzvy se snaží řešit. ČTK to dnes řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Reagovala tak na výroční zprávu AI. Ta poukazovala na to, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti, nenarovnala se práva lidí ze sexuálních menšin a pokračuje segregování romských školáků.

„Zpráva popisuje výzvy, kterých jsme si vědomi... Uvědomujeme si důležitost problematiky předsudečného násilí z nenávisti, jehož terčem byli ukrajinští uprchlíci. Je to téma, na kterém pracujeme,“ uvedla zmocněnkyně.

Kompletní online

Video  Válka rozděluje rodiny  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa