Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tania (29) se štěstím přežila ruský útok: „Chováš se moc normálně,“ zpochybňují peklo dezinformátoři

Autor: tsv - 
24. dubna 2022
17:08

Tania (29) pomáhala třídit darované oblečení pro lidi zasažené válkou, spolu s ostatními dobrovolníky se probírala skladem ve škole v ukrajinském Černihivu, když na budovu zaútočili ruští okupanti. Na rozdíl od několika svých kolegů útok přežila s lehkým zraněním a celou událost se rozhodla zdokumentovat na sociální síti. Její video rychle přitáhlo pozornost tisíců uživatelů, mezi nimi se ale našli i proruští dezinformátoři, kteří ji nazvali lhářkou a nahrávku označili za zfalšovanou. Na někoho, kdo právě vyvázl z útoku, se měla chovat „až moc normálně“.

„Nic nepískalo, nešustilo a neozývaly se žádné zvuky bombardování,“ vzpomínala Tania. „Najednou to prostě zasáhlo budovu a všechno zčernalo. Budova se zřítila.“ K útoku došlo na začátku března, v ten den Rusové zasáhli hned dvě černihivské školy, zemřelo minimálně devět lidí a asi čtyři byli vážně zranění. Tania na chvíli ztratila vědomí a když se probudila, lidé kolem ní běhali v panice a několik z těch, kteří s ní před krátkými momenty skládali oblečení pro potřebné, nehybně leželo na zemi.

Tania v šoku utekla z budovy a vydala se domů, kde se zakrváceným obličejem natočila video na instagram. „Byla jsem ve škole číslo 21, když explodovala,“ říká v klipu. „Přežila jsem. Hodně štěstí všem. Doufám, že máte větší štěstí než já. V té škole bylo hodně dětí, nevím, jestli přežily. Pošlete tohle video všem svým ruským přátelům.“

Byla to noční můra

Během několika hodin video zhlédly desítky tisíc uživatelů a Tanie přicházely stovky zpráv, kromě Ukrajinců jí psali i Rusové, kteří se jí omlouvali a vyjadřovali svou lítost, jiní ji ale označovali za lhářku a prohlašovali, že klip je zfalšovaný. K příspěvku se začalo vyjadřovat několik proruských dezinformačních účtů spolu s běloruskými zpravodajskými médii. Ta o Tanie hovořila jako o „žačce“, uváděla, že její zranění nejsou opravdová a že se vyjadřovala „až moc normálně“ na někoho, kdo právě přežil bombardování.

Tania (29) přežila útok na černihivskou školu, média ji označila za lhářku Tania (29) přežila útok na černihivskou školu, média ji označila za lhářku | Instagram

Tania byla z celé události šokovaná a traumatizovaná, snažila se ale jednat a hovořit racionálně, řekla pro server BBC. „Byla jsem klidná a nebyla jsem vyděšená, jen šokovaná. Po několika hodinách mě přepadla hysterie, následující dva dny jsem nemohla jíst a spát, jen jsem plakala. Byla to noční můra,“ popsala.

Někteří Rusové argumentovali tím, že školy byly v tu dobu mimo provoz a v budově tak nemohly být žádné děti, škola číslo 21 se ale stala místním centrem humanitární pomoci, civilisté se mohli chodit schovávat do sklepních prostor a často s sebou brali i své ratolesti. Přesné počty zraněných známy nejsou, úřady ten den vydaly jen předběžné odhady.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Kompletní online

Video  Mariupol padl. Ruští hackeři útočí na Česko. A Harry urazil otce i bratra!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa