Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nechutná taktika Rusů: Útočili už na 70 nemocnic a ordinací. Pacienti se prodírali troskami

Autor: tsv - 
27. března 2022
10:09

Světová zdravotnická organizace (WHO) dosud potvrdila více než 70 útoků na budovy a zařízení ukrajinského zdravotnického sektoru. Bombardování nemocnic v souvislosti s mezinárodním válečným konfliktem striktně zakazují Ženevské úmluvy, podle odborníků ale Rusko zneužívá právních mezer. Přesné okolnosti útoků navíc v tuto chvíli nelze přesně stanovit. Nemocní pacienti se spolu s lékaři ukrývají ve sklepích, v důsledku bombardování nemocnic zemřelo už minimálně 71 civilistů.

Zaměřování nemocnic a ordinací je podle WHO součástí strategie moderních válek. Jedním z terčů se na začátku března stala například centrální nemocnice na jihu ukrajinského Charkova, kterou zasáhly ruské rakety. Okupanti zničili mimo jiné i nově vybudované křídlo instituce. „Při prvním náletu vyletěla okna nemocnice,“ popisoval náměstek starosty Volodymyr Macokin pro server BBC. Druhý útok zlikvidoval operační místnosti.

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

16:45
Dnes
!

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl“. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

16:31
Dnes
!

Deník Corriere della Sera s odkazem na své zdroje v Praze tvrdí, že ČR podepsala smlouvy na dodávky munice Ukrajině. Začít prý mají v dubnu.

Zobrazit celý online

Personál zde ten den pečoval o děti, těhotné ženy a tři novorozeňata, lůžka okupovalo i několik vojáků a civilistů zraněných v boji. Podle ukrajinských úřadů se ale všichni přítomní včas přesunuli do podzemí, kde útoky přečkali bez dalšího zranění. „Vláda investovala miliony, aby vybudovala dobrá zařízení s moderním vybavením,“ řekl k věci Macokin. „Pacienti se při útěku museli sami prodírat troskami.“

Od propuknutí invaze zaútočila Ruská federace na 72 ordinací a nemocnic, potvrdila WHO, reálné číslo ale může být ještě vyšší. Během incidentů zahynulo minimálně 71 civilistů, 37 dalších vyvázlo s těžkými zraněními. Podle organizace navíc kromě bombardování nemocnic, lékáren a sanitek došlo k několika únosům lékařského personálu a pacientů.

„Obáváme se, že jejich počet denně roste,“ uvedl představitel ukrajinské větve WHO Jarno Habicht. „Zdravotnická zařízení by měla být bezpečným místem pro lékaře a sestry, ale i pacienty, kteří se na ně obrací. Tohle by se nemělo dít.“

Právnické kličky a „ospravedlněné“ útoky na nemocnice

Útoky na lékařský sektor vylučují Ženevské úmluvy, které v roce 1954 ratifikoval mimo jiné i samotný Sovětský svaz, Rusku ovšem nyní nedělá problém stanovené dohody porušovat. Podle článku 18 se civilní nemocnice „nesmí za žádných okolností stát terčem útoku, musí být neustále respektovány a ochraňovány“, případné porušení konvence pak vyšetřuje Mezinárodní trestní tribunál v Haagu. Podobně jako každý jiný zákon má ale i úmluva své mezery, kterých podle Mezinárodní komise Červeného kříže může Rusko do velké míry zneužívat.

Zdravotnická zařízení přicházejí o právnickou ochranu v momentě, kdy se vyskytují poblíž legitimního vojenského cíle, nebo aktivně poškozují nepřítele. Mezi výjimky se podle komise řadí i využívání nemocnic jakožto úkrytu pro nezraněné vojáky nebo jako základen pro lékařské jednotky v pozici, ve které přímo překáží nepřátelskému útoku.

„Pokud jsou před nemocnicí vojáci, nebo je budova jednoduše postavená vedle vlakového nádraží, může být cílem útoku. Nebo může jít i o zraněného vojáka, který skrz telefon informuje ostatní vojáky o pozici nepřítele,“ vysvětlil londýnský profesor mezinárodního práva Neve Gordon. „Všechny tyhle mezery umožňují útok prohlašovat za legitimní.“

Video  Ukrajinci bojují už měsíc! Anonymous zveřejnili další cíle. A benzín zlevňuje!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa