Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V krytu v mariupolské ocelárně se skrývá i dívenka Alisa: Rusové chtějí areál srovnat se zemí

Autor: rix, ČTK - 
20. dubna 2022
17:05

Rusové chtějí zcela zničit ocelárny Azovstal v Mariupolu. Jde o poslední baštu obránců a především kryt pro bezbranné civilisty. Je mezi nimi i čtyřletá dívenka Alisa. Zatímco si prohlíží knížku, stýská se jí po domově. „Chci jít domů,“ stěžuje si.

Už skoro dva měsíce žije nešťastná dívka pod ocelárnou Azovstal se svou maminkou. Mariupolští obránci se přitom do posledního dechu brání ruským agresorům. Okupanti dostali od velení rozkaz srovnat vše se zemí. I přes to, že se v bunkru ukrývají i malé děti, jako je Alisa.

„Chci být evakuována, chci jít domů,“ stěžuje si maličká Ukrajinka v dojemném videu. Rusové už jsou přitom jen kousek od dobytí města. „Alisa pravděpodobně neví, že její jedinou nadějí jsou útočné zbraně. Demokratický svět to ale ví a musí Alisu a další zachránit,“ apeloval bývalý ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Milice z nacionalistického pluku Azov, jež brání Mariupol, slíbila, že bude pokračovat v boji, ale přiznala, že má mnoho obětí. Také uvedla, že Azovstal byl „téměř úplně zničen“. Ocelárny jsou poslední baštou ukrajinského odporu ve městě a čelí intenzivnímu ruskému bombardování, informoval deník Daily Mail.

„Tohle by mohla být naše poslední výzva. Zbývá nám pravděpodobně několik dní, možná jen hodin,“ řekl ve videoprohlášení ukrajinský armádní činitel Serhij Volynskyj. „Nepřítel je co do počtu desetkrát silnější než my. Má převahu ve vzduchu a na zemi, i pokud jde o dělostřelectvo, vybavení a tanky,“ doplnil. „Obracíme se na světové lídry a prosíme je, aby nám pomohli a přepravili nás na území třetí země,“ zdůraznil velitel. Dodal, že město je zničeno.

22:58
Dnes

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
Dnes

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Kde se válčí na Ukrajině: Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa