Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Všichni pro Z! Ruští školáci jsou zavlečení do válečné propagandy. Rodiče mlčí

Autor: mav, RFE/RL - 
18. dubna 2022
13:25

Podporu ruským vojákům na Ukrajině vyjadřují žáci základních, ba mateřských škol. Moc rozum z toho nemají, ale mívají to povinně – a rodiče se často bojí ozvat, pokud s tím nesouhlasí, píše server Rádia Svobodná Evropa.

Od března se četné školy, školky i mládežnické organizace na sociálních sítích předhánějí v aktivitách na podporu „speciální vojenské operace“. Písmeno Z zdobí nejedny dveře a okna jejich budov; Sportovní komplex Junosť (Mládí) v Kaliningradu má zetko na fasádě rovnou přes dvě patra. V tamní 3. škole se páťáci učili patriotickou píseň o vlasti, která zahrnuje území od Donbasu po Aljašku. „V NATO vědí, že nepotřebujeme zemi nikoho jiného, ale tu svou si vezmeme zpátky,“ zní poslední verš. Žáci ji nejspíš budou zpívat 9. května při výročí porážky nacistického Německa.

Proválečná propaganda u ruských dětí. Proválečná propaganda u ruských dětí. | VK

Jinde žáčci píšou „statečným vojákům“ oslavné dopisy či mávají vlaječkami. „Vštěpování patriotismu je jedním z nejpalčivějších problémů dneška,“ napsala na sociální síť VK radnice sibiřské vesnice Glinkino. „Lidé volí různé způsoby, jak vyjádřit své pocity a podpořit naše chlapy. Ani učitelé a žáci vyšších ročníků naší mateřské školy nezůstali lhostejní a přidali se k celoruské kampani ‚Naše neopouštíme‘. Pod vedením učitelky N. G. Poltavcevové děti kreslily obrázky, vyrobily noviny ‚Jsme pro Rusko‘ a vyzdobily okna své třídy.“

Děti v karelském městě Elinsenvaara se ve sněhu seřadily do velikého Z, když se v polovině března slavilo osmé výročí anexe Krymu. „Je to tak špatné, když děti pózují s vlajkou?“ uvedl pro reportéry Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) ředitel školy. „Není to přece fašistická svastika. Ano, je to podpora armády, ale myslím, že armádu podporovat máme. Musíme vychovávat vlastence.“

„Náš syn ví, že s manželkou pracujeme v armádě. Když jsme ho vyzvedli ze školky, ptal se, jestli nás taky můžou poslat do války – a jestli nás tam můžou zabít,“ cituje server Sever Realii Alexandera Solomka z Petrohradu. „Druhý den jsme do školky zašli a vidíme všechny dveře, všechna okna polepená tou agitací, zetky. Ale rodiče jsou zticha, jako by se nic nedělo. Rozhodli jsme se zajít za ředitelkou. Byla rozumná, řekla, že sama příliš propagandu mezi dětmi nepodporuje a nechá to sundat. Za pár dní tam skutečně nic nebylo.“

Rodičům, kteří s takovou propagandou nesouhlasí, dává návod petrohradský radní Vitalij Bovar. Zveřejnil šablonu dopisu, kterým mohou u vedení školy omluvit účast svých dětí na podobných aktivitách. „Mé dítě se nebude podílet na aktivitách cílících na podporu činnosti Ozbrojených sil Ruské federace v rámci speciální vojenské operace na území suverénního státu Ukrajina,“ stojí v dopise. „Vzdělání v Ruské federaci je z podstaty humanistické, založené na přednosti lidského života a zdraví, právech a svobodách jednotlivce a svobodné výchovy. Žáci mají právo na svobodu svědomí, informací, svobodného projevu.“ A pokud prý vedení školy takový dopis neakceptuje, radní hodlá pomoci rodičům obracet se na prokurátory.

Někteří starší žáci už z agitace mají rozum. „Co mám napsat? ‚Jsem rád, že jste jeli zabíjet lidi‘?“ svěřil se jeden deváťák pro RFE/RL s pochybami o úkolu. „Ptal jsem se ostatních, co píšou. Prostě něco, aby na ně učitelka nekřičela. Našli nějaké texty na internetu a zkopírovali je. Jedna holka si vyhledala synonyma slova ‚hrdinný‘ a všechna je použila…“

Najdou se i učitelé, kteří s kampaní, zjevně nařízenou shora, nesouhlasí. „Podporuji speciální operaci, podporuji svou zemi. Ale takové úkoly svým žákům dávat nebudu, nemám ráda pokrytectví,“ přiznala se směle jedna kantorka z Baltijsku v Kaliningradské oblasti. „Nemyslím si, že jsou děti schopné náležitě soudit tak složité věci. To vlastně nejsou ani všichni dospělí,“ dodala.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

Video  Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa