Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel slavný ruský novinář Andrej Babickij (†57). V Praze pracoval pro Rádio Svobodná Evropa

Autor: Mii - 
1. dubna 2022
17:55

Ve věku 57 let zemřel v Doněcku ruský novinář Andrej Babickij. O zprávě informoval web Donbass Today, potvrdila ji na facebooku moskevská publicistka Darja Mitina. Podle ní Babickij utrpěl zástavu srdce. Babickij v minulosti žil v Praze, kde pracoval pro Rádio Svobodná Evropa. V roce 2014 byl však z média vyhozen, když rapidně změnil názory a podpořil anexi Krymu. Poslední roky Babickij přispíval do internetovém portálu Ukraina.ru, který rovněž informoval o jeho smrti.

Babickij s Rádiem Svobodná Evropa spolupracoval od roku 1989, do povědomí se dostal hlavně informováním z první a druhé Čečenské války. Byl dokonce jedním z prvních novinářů, kterým se podařilo dostat do obleženého Grozného na podzim 1999. Ve městě dělal mimo jiné rozhovory s šéfy čečenských gangů.

Následně byl zadržen, což vyvolalo protest novinářské obce.  Ruské tajné služby ho posléze vyměnily za tři vojáky, nicméně kolem výměny dodnes panuje mnoho spekulací a nejasností. Rusko každopádně s něčím podobným souhlasilo zcela poprvé.

V Praze Babickij žil do roku 2014, kdy svou práci u Rádia Svobodná Evropa ztratil. Stalo se tak poté, co veřejně podpořil anexi Krymu a vyslovil řadu proruských názorů. Odstěhoval se do ukrajinského Doněcka, kde se začal spolupracovat s místními médii.

kdoasi ( 1. dubna 2022 20:35 )

Už ve mně hrklo, že Andrej Babiš🙈😁

Zobrazit celou diskusi