Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kde váznou dodávky zbraní ze Západu? Ukrajinští lídři promluvili o zbabělosti NATO

Autor: tsv - 
10. dubna 2022
05:00

Zatímco Západ začal předvídat brzký a optimistický konec války na Ukrajině, tamní vedení vidí situaci jinak. Prezident Volodymyr Zelenskyj neustále tlačí na spojenecké země ohledně dalších a rychlejších dodávek vojenské techniky, jíž podle něj Ukrajina nedostává dostatek. S hlavou státu, která si po světě vysloužila často zmiňované přízvisko válečného hrdiny, souhlasí mimo jiné lvovský guvernér Maksym Kozyckyj. Ten obvinil Severoatlantickou alianci (NATO) ze zbabělství a požaduje, aby k věci zaujala jasný postoj. Tenhle týden aliance Ukrajině však přece jen přislíbila další dodávky zbraní.

Ukrajina s blížícím se koncem války nepočítá, konflikt podle mnohých místních včetně vedení země potrvá ještě dlouhé týdny, měsíce a třeba i roky, což se stalo jedním z důvodů, proč okupovaná země požaduje po Západu další dodávky zbraní a pojízdné techniky. Zelenskyj s přísunem zásob není spokojený a stejně kritický pohled na věc sdílí i guvernér Kozyckyj. „Podle mého názoru se Západ řídí politikou dvojího metru a zbabělstvím. Je to zbabělství nezaujmout žádnou pozici. A zbabělství vede k tragédiím,“ prohlásil.

Dodávky váznou kvůli strachu z Putina

Podle Ukrajiny se jí západní země zdráhají dodávat větší množství kvalitní techniky hlavně kvůli obavám z vyprovokování ruského prezidenta Vladimira Putina, který by se pak v nadcházejících týdnech mohl rozhodnout pro útok na území NATO. S názorem Ukrajiny ovšem nesouhlasí vedení západních zemí, které podle vlastních vyjádření dělají, co mohou.

Kristina Kvienová, americká vedoucí diplomatické mise na Ukrajině, jež v tuto chvíli pobývá na území Polska, uvedla, že Spojené státy „pumpují zbraně na Ukrajinu tak rychle, jak jen mohou“. Uznala ale, že vláda okupované země bude pochopitelně vždy vyžadovat další a rychlejší dodávky ze zahraničí. USA v tuto chvíli zvažují darování protilodních střel na obranu Oděsy, přístavního města pod palbou z moře. Z České republiky zároveň vyrazily tanky, ty se ovšem na bojišti neprokázaly při střetech s útočnými drony.

Zpět o 15 let

Podle některých expertů začala Zelenského vláda tlačit na západní země hlavně s úmyslem vyvolat vlnu nespokojenosti mezi samotnými občany těchto států. Ti by pak mohli začít požadovat po svých vlastních vládách, aby Ukrajině více pomáhaly, píše server BBC. Ve prospěch okupované země byly mimo jiné uvedeny drsné protiruské sankce, které mají podle odhadů posunout ekonomiku Ruské federace zpět až o 15 let.

„Tohle je učebnicový příklad toho, jak nevést válku,“ řekl k ruské dosavadní strategii jeden z britských válečných analytiků. Putin a jeho nejbližší kolegové mezitím vehementně odmítají obvinění z válečných zločinů a porušování Ženevských úmluv, mezinárodního zákona i lidských práv a pravidelně přicházejí s dalšími a dalšími pobuřujícími prohlášeními.

Bývalý prezident Dmitrij Medveděv minulý týden zvolal, že současná hlava státu plánuje vybudovat impérium s územím sahajícím od Vladivostoku až k portugalskému Lisabonu, ruská ofenziva přitom už od prvního dne invaze neustále naráží na neočekávané překážky. Federace v reakci na vlastní nezdary za poslední měsíc několikrát vyhrožovala Západu vysláním jaderných zbraní v případě, že by nějaká z „nikoli přátelských zemí“ zaútočila na ni samotnou nebo na její spojenecké země, sama zároveň útočí na oblasti poblíž polským hranicím.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

 Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

"Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?" napsal Trump."Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo," uvedl exprezident.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

Zobrazit celý online

NATO zbraně přislíbilo

Ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance se ve čtvrtek 7. dubna shodli na tom, že státy NATO dodají Ukrajině více zbraní. Na závěr dvoudenního ministerského jednání to v Bruselu prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, podle něhož může Rusko, které nyní chystá novou ofenzivu na východě Ukrajiny, vést válku ještě dlouhé měsíce. Šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání řekl, že Spojené státy mohou vedle dosud dodávaných zbraní poslat i nové zbrojní systémy, které dále posílí efektivní obranu proti ruským útokům.

Podle ukrajinského ministra Dmytra Kuleby potřebuje Kyjev nové zbraně nyní, neboť za několik týdnů může být pozdě. „Buď nám pomůžete nyní - a mluvím o dnech, ne o týdnech - nebo vaše pomoc přijde pozdě a zemře mnoho lidí,“ řekl po jednání novinářům v Bruselu Kuleba. Blinken řekl, že alianční ministři shodně vnímali naléhavost rychlé akce.

Video  Na nálet se nepřipravíte. Je to nepředstavitelné, říká chirurg Šebek z Lékařů bez hranic  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa